Visai neseniai kedų kultūros pasaulį sudrebino žinia apie bendrą Lil Nas X ir MSCHF kolaboraciją ir šetonišką skaičių išleidžiamų Nike Air Max 97 batelių, kuriuose net buvo tikro žmonių kraujo. Ne visiems ši žinia patiko, nemaža dalis į garsiojo atlikėjo ir Niujorko kompanijos pusę paleido gausybę kritikos strėlių, o Nike net kreipėsi į teismą. Tokių skambių atvejų istorijoje yra buvę ne vienas – susipažink su penkiais kedų modeliais, sukėlusiais daugiausiai kontraversijų.

 

Ari Menthol 10 (2006)

Dizaineris Ari Saal Forman 2006-aisiais pristatė ribotą kiekį Ari Menthol 10s Air Force 1 kedų, kurių pakuote tapo cigarečių pakelis. Įprastą AF1 estetiką pakeitė iš Newport mentolio cigarečių pasiskolinti akcentai. Išleistos buvo vos 252 poros tokių kedų, už kuriuos jų kūrėjas susilaukė nemalonumų. Nepatenkinti liko tiek Nike, tiek Newport prekės ženklai. Nike atsiuntė laišką, kuriame išdėstė reikalavimus stabdyti šių batelių gamybą, o Newport pradėjo teisinius veiksmus prieš Ari, reikalavo žalos atlyginimo ir siekė, jog visos kedų poros būtų sunaikintos. Nėra aišku, kiek šių kedų iš tiesų egzistuoja, tačiau kalbama, jog juos išvysti yra praktiškai neįmanoma.


 

adidas JS Roundhouse Mids (2012)

Provokuoti mėgstančio dizainio Jeremy Scott‘o kurti adidas Roundhouse Mids kedai turėjo guminių grandinių ir pančių akcentą, kurį, kaip teigė pats dizaineris, įkvėpė devintojo dešimtmečio žaislinės pabaisos. „Got a sneaker game so hot you lock your kicks to your ankles?" – tokia skambia antrašte bateliai buvo pristatyti socialiniuose tinkluose. adidas bendradarbiavimas su Scott’u sulaukė intensyvios kritikos iš visuomenės, kuriai Roundhouse Mids kedai kėlė asociacijas su ilgą laiką JAV kausčiusia vergija. Savaime suprantama, adidas greitai atsisakė planų išleisti šiuos kedus.

 


Nike Air Bakin (1997)

Nike Air Bakin kedai parduotuvių lentynose pasirodė 1997-aisiais, prieš tai juos pasaulis išvydo ant Penny Hardaway pėdų NBA arenose. Šie batai sulaukė neigiamos reakcijos iš musulmonų bendruomenės dėl ant kulno esančio logotipo, kuris jiems priminė „Allah“ užrašą arabų kalba. Nike tuo metu bandė situaciją ištaisyti su papildomu audinio lopu virš logotipo, tačiau to nepakako ir Nike iš prekybos atšaukė visus 38 tūkstančius porų Air Bakin kedų. Nepasitenkinimą sukėlusį kulno logotipą vėliau pakeitė klasikinis Nike Air akcentas. Nike islamo jaunimo organizacijoms visoje šalyje pastatė žaidimų aikštelių, taip pasiųsdami atsiprašymą dėl kilusio nesusipratimo.

 


Nike SB ‘Heineken’ Dunk (2003)

2003-aisiais išleistus Nike SB Dunk kedus ir jų spalvas sneakerhead‘ai greitai praminė Heineken vardu. Pažįstamas spalvas išvydę Olandijos alaus gamintojai nenudžiugo ir kreipėsi į Nike dėl šių kedų pašalinimo iš prekybos. Nike kompanija teigė, jog kedai su Heineken nieko bendro neturi, o juos įkvėpė nuostabūs ir laimingi Olandijos žmonės.

 


Air Jordan 1 ‘Banned’ (1985)

Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Sąrašą užbaigiame su kedų kultūros tėvu – Air Jordan 1 bateliais ir Banned spalvine versija. Esame tikri, jog šią istoriją puikiai žinote, tačiau ji iki pat šių dienų išlieka viena įsimintiniausių ir sukūrusių pamatus Air Jordan 1 legendai.

1984/1985-ųjų NBA reguliariajame sezone Jordan'as žaidė su vardiniais raudonos ir juodos spalvos Air Jordan 1, tačiau tai nepatiko komisarui David’ui Stern’ui ir už kiekvienas rungtynes MJ gaudavo po 5000 JAV dolerių baudą. Kurį laiką Nike mokėjo baudas ir tai buvo puikus marketingo sprendimas – vien per pirmus du mėnesius Air Jordan 1 kedų buvo parduota už 70 milijonų JAV dolerių. Galiausiai Nike adaptavo batelių spalvas pagal lygos reikalavimus, tačiau iki tol patenkintas nebuvo ir pats MJ. „Negaliu avėti šių kedų. Tai velnio spalvos.“ – tada teigė Jordan‘as, kuriam juoda ir raudona priminė aršiausius universiteto laikų varžovus, NC State komandą. Į tokį jaunuolio pareiškimą sureagavo ir Nike marketingo vadovas Rob’as Strasser’is: „Micheal‘ai, jeigu nesugebėsi įkalbėti Bulls jų atsisakyti, turėsi susitaikyti, kad juoda ir raudona – tai tavo spalvos.“

-25% adidas ir Reebok prekėms su kodu CLASSIC25 - galioja iki 04.14 ➡️ SHOP