Ruduo - tas metas kai oro sąlygos vis labiau mažina galimybes sportuoti gryname ore ir pradedame ieškoti alternatyvų, kur save realizuoti. VS-Fitness sporto klube sutikome teniso trenerį Dovydą Šabūną, kuris papasakojo apie save bei davė svarbių patarimų, kaip teisingai pasirinkti batelius. 

 

  1. Kaip ir kada tenisas atsirado tavo gyvenime? Ar tai buvo meile iš pirmo žvilgsnio, o galbūt teko išbandyti ir kitų sporto šakų?

Tenisas mano gyvenime atsirado kuomet mano močiutė atvedė mane į pirmąją teniso treniruotę būnant 7-erių metų. Nuo pat pirmos treniruotės tenisas “užkabino” mane. Po treniruočių dar vis likdavau į sienelę pamušinėti, nuolat stebėdavau tenisą per televizorių.

  1. Papasakok daugiau apie savo trenerio darbą – su kokiomis amžiaus grupėmis dirbi?

Nuo 14-os metų jau svajojau, jog dirbsiu teniso treneriu. Dirbu su įvairaus amžiaus žmonėmis nuo 5-erių metų vaikučių iki suaugusių. Vaikai dažniausiai lanko treniruotes grupelėmis po 4-5 vaikus, o suaugusieji treniruojasi individualiai arba dviese. Taip pat mano darbo dalį sudaro važiavimas su vaikais į įvairias varžybas - tai yra neatsiejama treniruočių proceso dalis.

  1. Ką veiktum jeigu nebūtų teniso?

Jeigu nebūtų teniso, tai greičiausiai būčiau linkęs į krepšinį arba buriavimą.

  1. Kokią tavo paros dalį užima tenisas?

Tenisas kiekvieną dieną sudaro apie 8-9 valandas. taip pat savaitgaliais būna įvairios varžybos. Tenisas tikrai svarbus ir reikšmingas mano gyvenime.

  1. Kuris pasaulio tenisininkas tave įkvepia?

Man labai patinka Rafael’is Nadal’is, jo žaidimas, energija, užsivedimas, ritualai, kuriuos atlieka (niekada vaikščiodamas aikštelėje neužmina ant linijų, atsigėręs vandens visada padeda paimtą buteliuką į tą pačią vietą, kur jis buvo ir t.t)

  1. Dovydai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis teniso batelius?

Visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kuriai dangai bateliai skirti, rinkitės tokiu batelius kurie Jums yra tikrai patogūs - yra labai svarbu, kad jaustumėtės gerai. Taip pat tinkamai pasirinkti bateliai sumažins traumų tikimybę. Neveltui kiekvienos sporto šakos avalynė turi savo niuansų.

  1. Kas kiek laiko reikėtų atnaujinti teniso batelius? Jeigu ne paslaptis, kiek porų per metus pakeiti tu?

Kiekvienam sportuojančiam skirtingai - priklauso kaip dažnai ir kokiu intensyvumu sportuojama, nuo to priklauso susidėvėjimas. Aš asmeniškai per metus pakeičiu 3-4 poras batelių.

  1. Kaip svarbu batelius pasirinkti pagal tam tikrą teniso korto tipą ar žaidimo stilių?

Batelius svarbu pasirinkti pagal teniso aikštelės dangą, itin reikšmingas batelių pado sukibimas su danga. Bateliams tvirtai sukimbant su pagrindu galėsite greičiau startuoti bėgant, staigiau stabdyti, keisti kryptį bei išvengti traumų. Grunto aikštelės padas turėtų būti vadinama tankesne “eglute”, o batelių šonai tvirtesni, nes ant šios dangos labai daug tenka slysti prie kamuoliuko. Žolės aikštelei reikia batelių su šiek tiek iškilusiais “dantukais”. Kieto pagrindo aikštelėms tinkami universalūs bateliai su retesniu “eglutės” raštu. Taip pat reikaingas minkštesnis padas, kadangi pati danga yra labai kieta ir daro didelę žalą mūsų pėdoms ir sanariams. 

  1. Pavyzdžiui, renkantis krepšinio batelius, rekomenduojama palikti papildomą 0,5 centimetro pėdai – ar yra specialių patarimų, kurie galiotų teniso kedams?

Teniso batai yra specialiai pasiūti ir pritaikyti intensyviam judėjimui į šonus, sustiprinta priekinė bato dalis. Jūsų pirštai neturi būti sulinkę, todėl idealus batelių ilgis yra 1-1,5cm didesnis nei Jūsų pėda.

 

Kaip jau minėjo teniso treneris Dovydas Šabūnas - vienas iš svarbiausių faktorių renkantis teniso batelius yra korto tipas, ant kurio planuoji žaisti.

Teniso bateliai, skirti žaisti ant kieto pagrindo korto:

Nike Air Zoom Ultra HC ➡ 

Nike Air Zoom Vapor X HC ➡ 

Nike Air Zoom Cage 3 HC ➡ 

 

Molio dangai skirti teniso bateliai:

Nike Air Zoom Vapor X Clay ➡ 

adidas adizero Ubersonic 3 Clay ➡ 

Nike Air Zoom Resistance Clay ➡ 

 

Universalūs teniso bateliai:

adidas Barricade 2018 ➡ 

Nike Air Zoom Resistance ➡ 

 

Tinkamiausių teniso batelių ieškok čia ➡