Kuo ypatinga balandžio 29-oji? Ši diena dedikuojama judesio laisvei - pasaulis švenčia tarptautinę šokio dieną! Jos, žinoma, nepraleidžiame ir mes! O ar kada pagalvojai, koks ryšys sieja sneaker‘ių ir šokių kultūras? Kultūriniu fenomenu tapę kedai nuo seno veikė ir iki pat šių dienų veikia kitas subkultūras – sportą, muziką, madą. Ne išimtis ir šokiai.

Kedus jau eilę metų pasaulis pripažįsta, kaip modernaus stiliaus pažibas, dėl kurių iš proto eina milijonai. Ryškiausios pasaulio garsenybės avi kedus savo pasirodymų ar kitų masinių renginių metu, į NBA arenas lygos žvaigždės keliauja pasipuošę karščiausiais modeliais, o ištikimiausi fanai to nepraleidžia, seka, diskutuoja ir, žinoma, siekia atkartoti savo dievaičių įvaizdį. Spalvingą stiliaus kultūrą papildo ir faktas, kad bateliai, kuriuos avime tapo saviraiškos forma ir būdu išreikšti savo unikalias asmenybes. Persikelkime laiku į jau senokai prabėgusį septintąjį dešimtmetį ir prisiminkime, kaip gimė sneaker‘ių ir šokių kultūrų ryšys, kuris tapo neatsiejamas vienas nuo kito.

Kalbėdami apie kedų kultūros sužydėjimą, pirmiausia pirštu bedame į niekada nemiegantį Niujorką. Šį miestą galime laikyti sneaker’ių kultūros lopšiu. Spalvingas septintojo dešimtmečio laikotarpis žymėjo ryškaus stiliaus viešpatavimą, tuo pačiu žmonės pradėjo vertinti patogią avalynę, kuri sparčiai plito po šalį. Visuomenės dėmesį traukė iš Japonijos importuojami Onitsuka Tiger kedai bei adidas gaminami odiniai bateliai. Galiausiai sekė tokios legendos kaip Nike Cortez gimimas. Tuo metu Niujorko mieste ir primiesčiuose vyko ypatingai aktyvus kultūrinis veiksmas – buvo statomi pamatai hip-hop’o kultūrai, populiarumą išgyveno breiko šokis, o ką jau kalbėti apie krepšinio įsigalėjimą. Ypatingai aplinką veikė šis sportas ir Harleme įkurtas legendinis Rucker parkas, kuriame kamuolys gainiojamas buvo kiauras paras. Taip pat čia susirinkdavo daugybė žiūrovų, kurių akys nepraleisdavo ne tik mačo detalių, bet ir kedų, kuriuos avėjo žaidėjai. Kultūrinį Niujorko mišinį papildė ir masiška bėgimo manija. Skirtingas sferas vienijančiu akcentu tapo faktas, kad visiems yra reikalingi kedai. Žaidžiantiems jie reiškė tvirtą apsaugą, šokantiems ir važinėjantiems riedlentėmis – tvirtą sukibimą, o kuriantiems muziką – saviraišką ir stilių.

Tuo pačiu keitėsi ir visuomenės suvokimas ir požiūris į kedus. Jie nebebuvo tik apavas, kuris apsaugo nuo drėgmės ar purvo. Į sneaker’ius tapo žvelgiama, kaip į sudedamąjį ir reikšmingą kultūrinį akcentą, kuris net vienijo skirtingas bendruomenes. Populiarumą į aukštumas pakėlė ir Michael’o Jordan’o tapimas Nike ambasadoriumi bei legendinių Run DMC 1986-aisiais išleistas kūrinys “My adidas”. Sportas, muzika, riedlentininkų ir kitų gatvės kultūrų atstovams sneaker’iai tapo privalomu atributu ir net prestižo akcentu. Nike, adidas, o vėliau Jordan ar kitų gamintojų kedai ant pėdų įrodė, jog esi vienos ar kitos bendruomenės dalis.

Spalvingą Niujorko kultūrų rinkinį svariai papildė ir šokiai. Kaip ir dauguma kitų, šios kultūros atstovai ieškojo savo identiteto, siekė išreikšti savo unikalumą stiliaus sprendimais ir tam pasitelkė sneaker’ius. Jiems tai tapo ne tik komfortu, leidžiančiu energingai šokti, bet ir puikia galimybe puikiai atrodyti. Glaudus stiliaus ir šokio kultūrų ryšys tapo lyg tvirtu mazgu, kurį bėgantis laikas vis labiau veržė. Tai įrodo, jog iki pat šių dienų šokėjai juda avėdami klasikinius Nike Air Force 1, adidas Originals Stan Smith, adidas Originals Gazelle, Puma Suede ar modernaus stiliaus sportbačius.

Klasikiniai ir modernūs kedai internetu Tavo laisvalaikiui ir sportui!