Istorija, kurią kiekvieną kartą prisimeni su dideliu džiaugsmu ir pagarba. Kalbame ne apie ką kitą, o gyvą legendą - Puma Suede. Kedai, aplenkę laiką. Gyvos klasikos vardą užsitarnavęs siluetas. Nesenstanti ikona. Šiais ir dar daugybe skambių epitetų vadinami Puma Suede bateliai iš tiesų ypatingi – tai vienas iš modelių, kuris kedų kultūrai davė nepamatuojamą postūmį ir gatvėse savo pozicijų neužleidžia iki pat šių dienų bei populiarumu nenusileidžia pažangiems naujos kartos sneaker‘iams. Pakeliaukime po spalvingą Suede istoriją!

1968-aisiais, prieš pat Olimpines žaidynes Meksikoje, Puma pristatė batus pavadinimu Crack. Tuo metu tai buvo populiarus žodis, kuriuo buvo vadinamas geriausias tam tikros srities atstovas. Nuo šio vardo prasidėjo pirmosios ilgos Suede istorijos užuomazgos. Puma Crack buvo dedikuoti laisvalaikiui ir tuo metu tai skambėjo gana neįprastai, nes batai visuomenės buvo vertinami kaip tiesiog naudą teikiantis dalykas ir niekas apie kultūrines apraiškas ar ryšį su saviraiška dar nekalbėjo.

Jau minėtoje Meksikos Olimpiadoje debiutavo Puma Crack kedai ir sportiniai kostiumai, kurie apskritai buvo pirmosios Puma išleistos aprangos detalės. Kompanija norėjo, jog batelius ir kostiumus atletai dėvėtų laisvu nuo varžybų metu bei liptų atsiimti iškovotų medalių. Buvo išleista mėlynos ir baltos spalvos Crack versija, kurią avėjo Puma remiamų federacijų atletai, o juodos ir baltos spalvos versija buvo skirta visiems kitiems. Būtent šios spalvos Crack kedai sukėlė šurmulį, kai 200 metrų bėgimo rungtyje triumfavęs Tommie Smith‘as ir trečias likęs John'as Carlos'as ant apdovanojimų pakylos iškėlė kumščius į dangų ir taip pasisakė prieš rasinę nelygybę JAV, o tuo metu šalia jų gulėjo Puma Crack bateliai.

1972-aisiais Puma pasirašė sutartį su Niujorko „Knicks“ krepšininku Walt‘u “Clyde” Frazier’iu, kuris išsiskyrė ne tik puikiu žaidimu aikštėje, bet ir akį traukiančiu stiliumi už jos ribų. NBA žvaigždė reikalavo žemo profilio kedų ir kiekvienam mačui norėjo naujos spalvinės batelių versijos (skaičiuojama, kad jų sukurta buvo net 390!). Puma modifikavo Crack kedus ir jų viršutinę dalį pakeitė į zomšinę medžiagą, kurią būtų lengva dažyti ir taip įgyvendinti Frazier‘io prašymus. Taip Puma Crack kedai buvo pervadinti į Puma Clyde. Tuo pačiu ekstravagantišką stilių mėgęs NBA krepšininkas šiuos kedus pakėlė į naujas aukštumas – kedai patraukė miesto gatvėmis žengiančios visuomenės bei gimstančių kultūrų atstovų dėmesį.

Įdomu, jog „Knicks“ krepšininkas sutartį pasirašęs buvo su JAV platintoju, todėl Clyde bateliai prieinami buvo tik šioje šalyje. Puma ir Frazier‘io kontraktui pasibaigus, batai buvo įtraukti į tarptautinę kolekciją, tačiau privalėjo būti pervadinti, nes Puma neturėjo teisių į pavadinimą Clyde. Taip kedai gavo iki šių dienų mums puikiai pažįstamą Suede vardą.

Devintojo dešimtmečio Niujorkas buvo pažymėtas spalvingu gyvenimu ir stiliumi. Gatvės kultūros tėvu tituluojamas miestas šiuo laikotarpiu tiesiog spirgėjo nuo veiksmo – čia pynėsi hip-hop‘as, breiko šokis, graffiti ir riedlenčių kultūra bei kiti elementai. Kultūrinio veiksmo dalimi tapo ir stilius. Kiekviena, unikalumo ieškanti, grupė siekė kurti savo aprangos kodo taisykles – to dalimi tapo ir Puma Suede kedai, kurie tuo metu augo kartu su kultūra ir tapo gatvių ikona bei jau minėtų subkultūrų akcentu.

Kultinio Puma Suede silueto istorija tęsiasi ir pabaigos joje – nė nematyti. Net ir po daugiau nei 50-ies metų Puma Suede laisvalaikio kedai išlieka aukštumoje bei yra laikomi vienais populiariausių šių dienų gatvės stiliaus pasaulyje. Juos dievina ir kūrybingai išnaudoja pačių įvairiausių įvaizdžių gerbėjai.

Kurk stilingą įvaizdį su Puma Suede kedais!

Kurk stilingą įvaizdį su Puma Suede kedais!