Net ir tiems, kurie kedų kultūra nesidomi arba žino labai mažai, Nike Air Max 90 vardas tikriausiai yra žinomas. Ikona tapę laisvalaikio bateliai šiemet švenčia savo 30-ąjį jubiliejų – ta proga pažvelkime į jų istoriją ir prisiminkime įdomiausias detales.

Už šį šedevrą dėkingi turėtume būti ne ką mažiau garsiam žmogui – legendiniam Nike dizaineriui Tinker’iui Hatfield’ui. 1990-aisiais pasaulį išvydęs jo kūrinys buvo dedikuotas bėgikams ir turėjo rūpintis jų komfortu ir energingu judėjimu trasoje. Tuomet kedai gavo Nike Air Max III vardą ir tik 2000-aisiais buvo perkrikštyti į Nike Air Max 90.

JAV savo istoriją pradėję bateliai greitai pradėjo griauti sienas – ne tik geografines, bet ir kultūrines. Iš bėgimo sekcijos jie pamažu žengė į gatves ir jose yra itin pastebimi iki pat šių dienų. Nike Air Max 90 kedai paplito po pasaulį, o kai kuriose vietoje paliko itin ryškų pėdsaką. Olandijoje ir Jungtinėje Karalystėje šie bateliai tapo tam tikrų kultūrinių terpių atributu. Abi valstybės išgyveno spalvingą reivo kultūros laikotarpį, kurį reprezentavo trankūs vakarėliai neįtikėčiausiose erdvėse – būtent muzikos kultūros atstovai ir dalyviai pamilo Nike Air Max 90 kedus. Olandija visada garsėjo hardcore stiliaus muzika, o Jungtinė Karalystė buvo vienas iš svarbiausių elektroninės muzikos kultūros židinių visame pasaulyje. Londone Nike Air Max rinkosi grime, garage, drum and bass, dubstep žanrų gerbėjai. Vienas iš garsiausių atstovų, mėgusių AM90 buvo atlikėjas Dizzee Rascal. Jubiliejaus proga Nike nepraleido progos paminėti reikšmingo Air Max 90 batelių istorijos etapo ir išleido spalvingą versiją, dedikuotą reivo kultūrai.

Nike Air Max 90 laisvalaikio bateliai gatvėse šurmuliuoja iki pat šių dienų, o juos renkasi net tokios garsenybės kaip Drake’as ar Rihanna, o krepšininkai P.J. Tucker’is ir Thabo Sefolosha su jais  žengia net ant NBA arenų parketų.

Prisijunk prie Nike Air Max 90 šeimos! ➡️ APSIPIRKTI

Prisijunk prie Nike Air Max 90 šeimos! ➡️ APSIPIRKTI