Jeigu kedai taptų filmais, Nike Shox bateliai keliautų tiesiai į mokslinės fantastikos žanro skyrių. Vienu keisčiausių ir tuo pačių įdomiausių modeliu laikomo silueto istorija - ne ką mažiau spalvinga! Joje randame ne vieną dėmesio vertą faktą. Prisiminkime juos!

Nuo ko prasidėjo Nike Shox istorija? Pirmosios idėjos Bruce‘ui Kilgore‘ui, garsiųjų Nike Air Force 1 kūrėjui, kilo 1984-aisiais. Žvelgdamas į kosmonautų kostiumus, raketų konstrukcijas dizaineris sumanė vietoje pagalvių keduose įtaisyti keturias “kolonas”, kurios veiks kaip mechaninė minkštinimo sistema. Kilgore‘o darbus užbaigė ir paskutinius akcentus sudėliojo kitas garsus Nike dizaineris Eric‘as Avar‘as.

Bateliams buvo suteiktas Nike Shox BB4 vardas. Jame esančios raidės BB simbolizavo žodį basketball, o skaičius 4 – keturias “kolonas” kurios sudarė Shox kedų pagrindą. Krepšiniui skirti Nike Shox BB4 kedai išleisti buvo tik 2000-aisiais - tais pačiais metais kai sutartį su Nike sudarė Puma gretas palikęs Vince‘as Carter‘is. Nike ilgai ieškojo žmogaus, kuris taptų Shox serijos veidu ir atletiškasis Carter‘is tuo metu atrodė kaip tobula opcija. Ir dabar jau galime teigti, kad toks pasirinkimas tapo žalia šviesa Nike Shox serijos skrydžiui.

Vince’as Carter’is avėdamas Nike Shox BB4 prieš daugiau nei 19 metų sukūrė įsimintiniausią ne tik serijos, bet vieną ryškiausių krepšinio istorijos epizodų. 2000-ųjų Sidnėjaus Olimpinėse žaidynėse Vince’as Carter’is tiesiogine ta žodžio prasme peršoko 2,18 m. milžiną iš Prancūzijos rinktinės, Frederic’ą Weis’ą. „Šis epizodas pradėjo Nike Shox kedų legendą, kartu su jais į aukštesnį lygį pakilau ir aš pats. Rungtyniaudamas su Nike Shox BB4 aš tapau žvaigžde“ – praėjusiais metais pripažino Carter‘is. Garsusis dėjimas net gavo skambų “Le Dunk de la Mort” vardą, reiškiantį “Mirties dėjimas”. Dar iki šių dienų juokaujama, kad šis epizodas užbaigė Prancūzijos aukštaūgio karjerą.

Vienas atletiškiausių visų laikų krepšininkų su Nike Shox kedais rungtyniavo ir praėjusiame NBA sezone.

Buvo bandoma krepšinyje pasiteisinusią technologiją pritaikyti ir bėgikams – išleisti Nike Shox R4 bateliai, tačiau galiausiai ši serija pasklido po kitas sferas – pavyzdžiui Italijoje juos savo treniruotėms naudojo kultūristai. Juos pamėgo skirtingos kultūrinės grupės – Šiaurės Europoje jie tapo futbolo sirgalių atributu, o Jungtinėje Karalystėje prigijo kaip Grime muzikos žanro atstovų stiliaus akcentas. Vienam garsiausių šių dienų Grime kūrėjų ir prodiuserių, Skepta, 2019-aisiais net buvo išleista speciali Nike Shox kedų versija.

  

Vardiniai Nike Shox R4 laisvalaikio bateliai Brazilijos futbolo žvaigždei Neymar‘ui. „Tai lyg batai iš ateities“ – apie atradimu tapusius Shox R4 kedus kalbėjo brazilas.

 

Šiomis dienomis Nike Shox yra žinomi kaip laisvalaikio bateliai, o su jais išvydę esame tokias garsenybes kaip Drake’as, Shakira, Mark’as Wahlberg’as ar Kevin’as Durant’as.