Batai, kuriuos dauguma pažins iš toli. Batai, kurie savo istoriją pradėjo teniso kortuose, tačiau tapo kultūrine ikona. Batai, kurių visame pasaulyje parduota daugiau nei 50 milijonų porų. Ir galų gale – tai daugiau nei batai. Tai – sneaker‘ių kultūros legenda laikomas adidas Stan Smith siluetas!

7-ajame dešimtmetyje adidas pristatė pirmuosius odinius teniso batelius, kuriems buvo suteiktas Prancūzijos tenisininko, Robert'o Haillet'o, vardas. Jie debiutavo 1965-aisiais ir greitai sulaukė liaupsių bei teigiamų atsiliepimų – tam įtakos, žinoma, turėjo ir aukštyn tuo metu šokusi teniso populiarumo kreivė. 1971-aisiais Haillet'as paskelbė apie karjeros pabaigą ir adidas pradėjo ieškoti ambasadoriaus, kuris neštų kompanijos teniso kategorijos vėliavą bei augintų jos populiarumą. Įtakingiausiu teniso žaidėjų agentu tuo metu laikomas Donald‘as Dell‘as adidas kompanijai rekomendavo apsvarstyti sėkmingai kortuose rungtyniaujančio Stan‘o Smith‘o kandidatūrą. Jam adidas pateikė pasiūlyma ir gavo teigiamą atsakymą. Prie adidas prisijungęs Smith’as iki 1978-ųjų žaidė avėdamas Haillet'o vardo bateliais ir su jais pasiekė ne vieną skambią pergalę. Puikus tenisininko žaidimas žavėjo ne tik fanus, bet ir pačią adidas kompaniją, kuri nusprendė batams suteikti Stan’o Smith’o vardą bei papuošti juos stilizuotu logotipu, kuriame vaizduojamas tenisininko veidas.

Toks pokytis adidas kompanijai atnešė didelę finansinę naudą – Stan Smith bateliai buvo masiškai šluojami nuo parduotuvių lentynų. Juos avėjo net Smith'o oponentai. „Labai susierzinau kai pirmą kartą pralaimėjau mačą vaikinui, kuris avėjo mano batelius“ – kuriozišką situaciją prisiminė tenisininkas.

Itin svarbiu laikotarpiu adidas Stan Smith istorijoje laikomas 9-asis dešimtmetis, kurio metu batai iš teniso batalijų traukė link laisvalaikio zonos. Vis dažniau juos rinkosi paprasti žmonės, kuriuos žavėjo jų stilinga išvaizda ir komfortas. Toks pokytis silueto populiarumą iškėlė į naujas aukštumas. Skelbiama, jog 1994-aisiais buvo parduoti jau 24 milijonai adidas Stan Smith kedų porų.

2011-aisiais adidas paskelbė, jog ateinančius dvejus metus bus sustabdyta Stan Smith batelių gamyba. Ši legendinės serijos petrauka buvo planuota ir skirta naujiems kūrybinio proceso sprendimams bei dar galingesniam sugrįžimui. „Buvo akivaizdu, jog reikalingi ryškūs ir drastiški žingsniai šios istorijos pratęsimui.“ - teigė kompanijos gamybos viceprezidentas Torben'as Schumacher'is.

adidas Stan Smith laisvalaikio batai sugrįžo 2014-aisiais, kai ryškiausios pasaulio garsenybės gavo personalizuotas batelių versijas, o išsiilgę fanai tiesiog šlavė atsinaujusį siluetą parduotuvėse ir internetu. Naujas adidas Stan Smith istorijos etapas buvo pasitiktas ir kolaboracijomis – viena garsiausiai nuskambėjusių buvo su dainininku Pharell’iu. Naujoms kūrybinėms idėjoms skirtas adidas laikas pasiteisino su kaupu ir Stan Smith sugrįžo visiškai subrendę modernaus modernaus gatvės stiliaus kultūrai. adidas Stan Smith batelių populiarumo laužą kurstė ir garsūs reperiai - A$AP Rocky, Joe Budden'as, Rick'as Ross'as, Lil Wayne'as ir net pats Jay-Z apdainavo legendinius kedus.

2018-aisiais adidas su Stan’u Smith’u sudarė sutartį iki gyvenimo galo. Tais pačiais metais išleista knyga „Some People Think I'm A Shoe“. Ją įkvėpė kurioziška situacija, kurioje kartą atsidūrė pats Stan’as Smith’as. „Kartą buvau Paryžiuje ir laukiant eilėje į restoraną pastebėjau keturis paauglius - trys iš jų buvo su mano bateliais. Mano draugas jų paklausė ar jie žino, kas yra Stan'as Smith'as ir pasakė, jog aš esu tas žmogus. Jaunuoliai atsakė, jog nežino ir toliau kalbėjo tarpusavyje bei nepatikėję mano draugo žodžiais tiesiog nuėjo. Manau, kad jie panaršė ir įsitikino, jog aš - tikrai egzistuoju. Po vakarienės mums išeidinėjant iš restorano, tie vaikinai priėjo ir paprašė, jog pasirašyčiau ant jų batelių“ - istorija dalinosi Smith'as.

Per daugiau nei 50 metų adidas Stan Smith tapo vienu iš tų modelių, kurie pastatė sneaker’ių kultūros pamatus. Ir svarbiausia, jog jo neužklojo storas dulkių sluoksnis ir vardas neliko tik įrašu archyvuose. Atvirkščiai – adidas Stan Smith kedai tęsia savo spalvingą istoriją ir toliau neužleidžia savo pozicijų gatvėse!

adidas Stan Smith laisvalaikio kedai internetu! ➡️ SHOP