Pasaulį užklupusi pandemija ženkliai pakoregavo mūsų įpročius ir, deja, nemažos dalies pramogų ir kitų veiklų buvome priversti atsisakyti. Tiesa, kai kurias jų kūrybingiems žmonėms pavyko paversti prieinamomis alternatyviais būdais. O ar teko girdėti apie virtualų krepšinio muziejų? Ne kažkur toli užsienyje, o Lietuvoje! Susipažinkime iš arčiau su jo įkūrėju Motiejumi Baubliu!

 

Motiejaus krepšinio muziejus – skamba išties įspūdingai, tačiau kelkimės į kelionės pradžią. Kaip krepšinis atsirado Tavo gyvenime?
Pačiu krepšiniu pradėjau domėtis 2006 m., kai pamačiau, kad mano pusbrolis žiūri krepšinį ir palaiko tuometinį Vilniaus „Lietuvos rytą“. Nuo to laiko tapau šio klubo fanu, turėjau marškinėlius ir kitos atributikos.


Visuomet buvai tik krepšinio fanas ar tuo pačiu ir puoselėjai svajonę profesionaliai rungtyniauti pats?
Kai buvau paauglys tikrai svajojau, turbūt kaip ir kiekvienas, kad galiu žaisti krepšinį ir kokiame nors aukštesniame lygyje, bet su metais pamačiau, jog mano ūgis nekinta, todėl puoselėjau vis mažiau vilčių ją įgyvendinti.


Ar turėjai komandą ar žaidėją, kurie vertė žavėtis krepšiniu ir jį dar labiau pamilti?
Tuometinis “Lietuvos rytas”, ypač 2009 m. sezono komanda su Chucku Eidsonu priešakyje, o pats mylimiausias ir mėgstamiausias buvo Linas Kleiza, žavėjo jo užsidegimas, noras ir kovingumas.


Turi sukaupęs įspūdingą krepšinio marškinėlių, kortelių, atributikos kolekciją. Kada pradėjai juos rinkti?
Pirmuosius marškinėlius gavau lygiai prieš 10 metų, t.y. 2011 m. LKL buvo išleidusi savo krepšinio korteles su visomis komandomis ir žaidėjais, Facebook drauguose turėjau tuometinį „Palangos“ žaidėją Mindaugą Reminą, kuriam reikėjo jo komandos kortelių, todėl įvykdėme mainus - jis man padovanojo marškinėlius, o aš jam korteles. Tai buvo pirmieji oficialūs krepšininko marškinėliai, o rimčiau juos rinkti pradėjau po dviejų metų.

Koks buvo pirmasis daiktas, kuriam patekus į tavo rankas, supratai, jog nori kurti savo kolekciją?
Jono Valančiūno kartos rinktinės plakatas, rodos, kai jie laimėjo U18 čempionatą. Jį vežiausi į Druskininkus, kai komanda ruošėsi Pasaulio čempionatui ir žaidė draugiškas rungtynes su Brazilija. Nuo to laiko pradėjau rinkti autografus ant plakatų, žurnalų, o kiek vėliau – ir ant nuotraukų.


Papasakok, kaip gimė idėja sukurti savo krepšinio muziejų.
Mintis kilo paprastai, puslapį sukūriau 2017 metais, jau buvau surinkęs nemažą kolekciją, tad ją norėjau parodyti ir kitiems žmonėms, be to mačiau, kad niekas nedaro nieko panašaus.  Po metų pirmasis atidariau ir mėnesį trukusią marškinėlių bei autografų parodą “Medžioklės ypatumai” Varėnoje.


Kiek eksponatų šiuo metu jau turi sukaupęs jame?
Kiek tiksliai visko turiu dar nesu skaičiavęs, bet galiu pasakyti pagrindinių eksponatų preliminarius skaičius: marškinėlių – 75, skaičius gal ir nėra didelis, bet dabar stengiuosi rinkti marškinėlius tik su krepšininko pavarde. Kortelių ir lipdukų virš 1850, autografų ant nuotraukų - virš 300. Pradėjus kolekcionuoti buvo svarbiau kiekis, o ne kokybė, dabar vis labiau suprantu, kad kokybė, garsesnių žaidėjų autografai, marškinėliai yra žymiai didesnė vertybė, nei kiekis.


Tavo krepšinio muziejus – virtualus. Ar planuoji jį perkelti į fizines erdves?
Tokia mintis tikrai yra, o ar šiai svajonei lemta išsipildyti pamatysime ateityje.


Kurį eksponatą laikytum vertingiausiu savo kolekcijoje?
Tokių, kurie brangūs man asmeniškai, yra nemažai. Svarbus būna ir ryšys su žaidėju, komunikacija, kaip jis tuos marškinėlius tau nori atiduoti. Turiu ir paprastą pavyzdį - Ignas Vaitkus, kuris laimėjo NKL pirmenybes su „Mažeikiais“ 2013 metais, iškart po finalinės sirenos priėjo prie manes ir paklausė: „Mačiau, kad kolekcionuoji. Nori šių čempionų marškinėlių?“ Toks ryšys ir toks marškinėlių gavimas man yra svarbesnis ir įsimintinesnis, negu paprastas, kada žaidėjas tiesiog tau per paštomatą atsiunčia aprangą, tu ją gauni, pasikabini spintoje ir viskas.


Ar turi tikslą surinkti tam tikrą kiekį marškinėlių ar kortelių?
Kaip ir minėjau, su metais atėjo ir mąstymas, kad kokybė yra svarbiau negu kiekybė. Geriau per sezoną gausiu 1-2 marškinėlius, bet iš gerų ir žinomų krepšininkų, nei 5 iš vidutinio lygio.

Kokį “trofėjų” savo muziejui šiuo metu sumedžioti norėtum labiausiai?
Net prikeltas vidurnaktį pasakyčiau šį atsakymą – Stephen’o Curry parašas! Taip pat, norėčiau ir UFC žvaigždės Conor’o McGregor’o autografo.


Ne vieną garsų sportininką esi sutikęs gyvai. Kuris susitikimas buvo įsimintiniausias?
Vienareikšmiškai – Cristiano Ronaldo! Visą istoriją skaitytojai gali perskaityti mano muziejaus puslapyje. Buvo tikrai nelengva, bet džiaugsmas ir prisiminimai džiugina širdį iki dabar.


Kuriam garsiam krepšininkui gyvai paspausti ranką būtų tavo svajonės išsipildymas?
Vėlgi - Stephen Curry! Žinoma NBA pirmenybėse yra daug jų, bet Curry žavi, gal dėl to, kad pats krepšinio aikštelėje mėgstu svaidyti tritaškius.


Krepšinis tavo gyvenime jau daug metų. Stebi kaip jis kinta, natūraliai keičiasi ir marškinėlių stilius, dizainas. Kuris stilius tau imponuoja – retro ar modernus?
Kiekvienas sezonas vis savaip gražus ir skirtingas. Yra labai gražių ir retro marškinėlių, bet taip pat akį traukia ir modernūs. Iš retro rinkčiausi Vankuverio “Grizzlies”, o šiame sezone labai gražias aprangas turi Šarlotės “Hornets”.


Ar stebi NBA krepšinį ir jo intensyvų veiksmą? Galbūt turi savo mėgstamą komandą?
Jeigu atvirai, tai stebiu mažai krepšinio rungtynių, dažniausiai pasižiūriu iškarpas, gražiausius epizodus. NBA reguliarus sezonas per daug nuobodus ir ilgas.. Dažniau renkuosi Eurolygą ar tą patį LKL, kur rungtyniauja lietuviai, su kuriais turi ryšį, kažkiek pažįsti iš asmeninės pusės, taip atsiranda didesnė trauka.. Žinoma, svajoju nuvykti į NBA areną ir iš arti pamatyti visa tai.


Kurių dabartinių NBA komandų marškinėliai, tavo nuomone, yra gražiausi/unikaliausi?
Mano TOP 3 atrodytų taip: Hornets, Warriors ir Heat.


Šio sezono NBA čempionai – kuri komanda jais taps?
Kaip ir minėjau, nesu didelis NBA fanas, bet galbūt “Nets”? Palaikau komandas, kurias į priekį veda europiečiai, tad didžiausios sėkmės linkiu Luka Dončičiui ir Nikola Jokičiui!

Motiejaus įkurtą krepšinio muziejų aplankyk ČIA ➡️ https://motiejausmuziejus.lt/

NBA atributika internetu vyrams ir moterims ➡️ SHOP