Jau tapo įprasta, kad kedai dalyvauja pačių įvairiausių kultūrų gyvenimuose. Vienas esminių ir iki pat šių dienų kartu su sneaker’ių kultūra glaudžiai susijusių fenomenų išlieka hip-hop’as ir jo atstovai. Ypatingą reikšmę šioje scenoje visada turėjo išskirtinis stilius, kurį sukurti padėjo ir kedai. Pakeliaukime laiku ir nusikelkime į Jungtines Amerikos valstijas, kur įsiplieskusi repo ir hip-hop’o kultūra dėjo pamatus ir sneaker’ių kultui.

1970-aisiais Niujorko Bronkso rajone prasidėjęs hip-hop’o kultūros judėjimas greitai sklido ir įtraukė Harlemą, Manhataną, pasiekė Naująjį Džersį. Ką avėjo rytų pakrantės reperiai? Dažniausiai tai buvo Nike bateliai, tokie kaip Nike Waffle Runners ar kompanijos krepšinio kedai, su kuriais rungtyniavo NBA žvaigždės. Tarp Nike kedus pamėgusių reperių buvo ir legendinis Tupac’as. Tada atėjo 1985-ieji ir pasaulį išvydo Air Jordan 1 – vardiniai MJ kedai greitai užkariavo gatves.


Kitas, Rytų pakrantės hip-hop’o kultūroje svarbų vaidmenį suvaidinęs vardas – tai Timberland. Tvirti batai net buvo vadinami esminiu Niujorko gatvės stiliaus akcentu. Dėl tvirtos konstrukcijos ir ilgaamžiškumo Timberland’us avėjo Niujorko narkotikų prekeiviai, kurie didžiąją dienos dalį praleisdavo gatvėse. Natorious B.I.G, Tupac’as, NAS, Aaliyah – tai garsūs Niujorko reperiai, padėję pagrindus Timberland įsitvirtinimui gatvės kultūroje.


Vakarų pakrantėje reperiai kūrė kiek kitokias stiliaus taisykles. Ypatingą reikšmę Los Andželui iki pat šių dienų turi Nike Cortez bateliai - čia jie tapo itin populiarūs ir reprezentavo repo bei gatvės kultūrą. Taip pat šie kedai buvo vienas iš pagrindinių gangsterių ir gaujų aprangos atributų. Cortez'ai net buvo draudžiami kai kuriose mokyklose, nes avint juos buvo galima prisišaukti nemenkų nemalonumų. Bene garsiausias Nike Cortez fanas buvo legendinis reperis Snoop Dogg.

Vieną svarbiausių vaidmenų vakarų pakrantės repo ir hip-hop’o kultūros augime suvaidino N.W.A grupė iš Komptono. Joje susivienijo tokie kūrėjai kaip Arabian Prince, MC Ren, Ice Cube, DJ Yella, Dr. Dre ir Eazy-E. Pastarasis buvo didelis adidas Campus kedų gerbėjas. Kalbama, kad būtent dėl šio, gangsta-rap žanro krikštatėviu laikomo, atlikėjo adidas Campus kedai buvo vadinami Comptons.

Kaip matome, hip-hop’o ir sneaker’ių kultūrų ryšys šiais laikais tapo dar glaudesnis. Drake’o, Travis Scott’o, Kanye West’o ir kitų scenos dievaičių dalyvavimas kedų kultūroje tapo esminiais jos populiarumo katalizatoriais.

Kedai laisvalaikiui ir sportui internetu. Greitas pristatymas per 1-2 d.d. ➡️ APSIPIRKTI