Ne kartą girdėjome apie kilusius ginčus dėl panaudoto vardo – tokių situacijų yra pasitaikę ir sneaker‘ių pasaulyje. Vieni sukėlė audras ir kultūrinius ginčus, o kai kuriems reikalus spęsti teko ir su teismų pagalba. Šiandien pakeliaukime laiku ir prisiminkime penkis kedų modelius, kuriems dėl vienų ar kitų priežasčių teko ieškoti naujo pavadinimo.

Nike Zenji – Nike Juvenate

Nike Juvenate buvo 2010-ųjų vidurio laisvalaikio stiliaus modelis, pasižymėjęs orui pralaidžiais tinkleliais ir minkštais putplasčio padais, o dizaino estetika priminė Nike Roshe. Originalus Juvenate vardas buvo Zenji, tačiau jo atsisakyta po to, kai paaiškėjo, jog arabų kalba jis gali būti neteisingai interpretuojamas kaip įžeidžiantis terminas.

adidas Iniki – adidas I-5923

2017-aisiais startavęs su retro stiliaus Iniki modeliu, adidas buvo pasiruošusi mėgautis dar vienu sėkmingu periodu. Buvo leidžiamos Iniki spalvos ir kolaboracijos, tada staiga modelis buvo pervadintas į adidas I-5923. adidas tegimu, tai buvo tikslesnė nuoroda į jų archyvuose rastą įkvėpimo šaltinį iš 70-ųjų bėgimo batų stiliaus, tačiau išoriniai šaltiniai teigia, kad tai įvyko dėl prekės ženklo problemų, susijusių su terminu „Iniki“.

Reebok Big Hurt – Reebok Tech 90s Trainer

Čikagos „White Sox“ legenda Frankas Thomasas dešimtojo dešimtmečio viduryje turėjo savo vardinius Reebok sportbačius, pavadintus jo pravarde Big Hurt. Kaip vėliau paaiškėjo, skausmo Thomasas suteikė ir pačiai Reebok kompanijai, kai 2013-aisiais pateikė teismo ieškinį. Reebok planavo išleisti Big Hurt kedų retro versiją, tačiau skelbiama, kad teisė naudoti šį vardą buvo jau senokai pasibaigusi. Kaltinamieji nusileido ir 2015-ųjų pradžioje išleido kedus po nauju vardu - Tech 90s Trainer.

Yeezy BOOST 350 V2 ‘Asriel’ – Yeezy BOOST 350 V2 ‘Carbon’

Asriel vardu pavadinta spalvinė Yeezy BOOST 350 V2 versija pasaulio taip ir neišvydo. Vardą pakeisti nuspręsta po to, kai paaiškėjo, kad islamo religijoje Asriel – tai mirties angelo vardas. Toks pavadinimas būtų galėjęs įžeisti islamo religijos atstovus. Elektroniniame laiške, išsiųstame mažmenininkams, adidas paaiškino, kad pavadinimas buvo pakeistas, nes originalas neatitiko prekės ženklo įvairovės ir įtraukimo politikos.

TG-24 – Mexico – Aztec – Cortez – Corsair

Visi žino legendinius Nike Cortez kedus, tiesa? Šie batai turi vieną unikaliausių istorijų, kurioje susipynė daugybė vardų ir ne viena kompanija. Vienas iš Nike kompanijos įkūrėjų (pirmiausia ji vadinosi BRS – Blue Ribbon Sports) Bill‘as Bowermann‘as, dirbdamas su Onitsuka Tiger kompanija sukūrė batelius bėgimui, kurie turėjo minkštą putos padą ir sukimbantį su pagrindu raštą – tada jie turėjo gremėzdišką pavadinimą TG-24/Shoe designed by Bill Bowerman w/Mexico Line. 1967-aisiais juos pervadino į Mexico - vardą pasufleravo Olimpinės Žaidynės, kurios po metų turėjo įvykti būtent Meksikoje.

1968-aisiais bateliai buvo dar kartą pervadinti -  šį kartą pasinaudota Meksikos istorija ir kedai gavo egzotišką Aztec vardą, tačiau ir juo buvo naudotasi trumpai. Šį kartą pavadinimą keisti teko dėl per didelio panašumo į adidas Azteca Gold batelių vardą. Taip gimė pavadinimas, kuris mums žinomas iki šių dienų – Cortez. Simboliška, bet bateliai buvo pavadinti Actekus sutriuškinusio ispanų konkistadoro, Hernan’o Cortes’o, vardu.

1971-aisiais BRS įkūrėjai nusprendė pakeisti savo kompanijos pavadinimą, o jį padiktavo graikų pergalės deivė Nikė. Tai nepatiko Onitsuka kompanijai ir viskas buvo sprendžiama teisme, kol 1974-aisiais Cortez teisės buvo pripažintos Nike nuosavybe, o Onitsuka Tiger batamas suteikė Corsais pavadinimą.

Klasika tapusios gatvės legendos ir karštos sneaker'ių naujienos Tau ???? SHOP