Nuo įspūdingų pasirodymų aikštėje ir užfiksuotų rekordų iki atsisveikinimų su legendomis ir naujų tendencijų – per paskutinius 10 metų NBA lygoje išvydome daugybę įsimintinų momentų. Prisiminkime įdomiausius dešimtmečio akcentus!

„Nematau priežasčių, kodėl negalėčiau iškovoti MVP titulo“ – prieš prasidedant 2010-2011 sezonui kalbėjo Derrick’as Rose’as. Savo žodžius krepšininkas pavertė realybe ir tapo jaunausiu MVP istorijoje. Tuo metu Rose’ui buvo 22-eji.

Laimingu bilietu tapes Ray’aus Allen’o metimas. Stebėdami NBA esame įpratę prie įspūdingų dėjimų ir metimų paskutinėmis sekundėmis, tačiau tai, ką išvydome 2013-ųjų finaluose – visai kas kita. 6-osiose serijos rungtynėse Allen’as pataikė vieną įsimintiniausių metimų istorijoje ir ištempė Majamio „Heat“ ekipą į pratęsimą, kurį ji laimėjo, o po to triumfavo ir serijoje.

 

Spalvingą NBA dešimtmečio paveikslą kūrė ir lygos žvaigždžių persikėlimai į kitas komandas. LeBron‘as James‘as, James‘as Harden‘as, Kyrie Irving‘as, Kevin‘as Durant‘as, Anthony Davies‘as, Paul‘as George‘as, Russell‘as Westbrook‘as ir kiti garsūs krepšininkai stojo ginti naujų spalvų.


73-9. Skaičiai, kurie „Warriors“ ekipą įrašė į NBA lygos istoriją. 2015-2016 reguliariajame sezone “Kariai” nuo kelio šlavė visus iš eilės ir pagerino 20 metų nepajudintą Čikagos „Bulls“ rekordą (72-10).

 

Visgi, „Warriors“ ekipai iki galo užbaigti savo darbų nepavyko. Pergalingo plano kortas sumaišė LeBron’as James’as ir kompanija, kuri net atsilikinėdama 3-1 neprarado vilties ir iškovojo NBA čempionų titulą.

 

2016-2017 NBA sezonas buvo pažymėtas Russell’o Westbrook’o šėlsmu – krepšininkas tapo vos antruoju istorijoje, kuris fiksavo trigubo dublio statistiką kiekvienose rungtynėse. Anksčiau toks pasiekimas užfiksuotas buvo prieš 55 metus – jis priklausė Oscar’ui Robertson’ui.

 

Šio dešimtmečio metu atsisveikinome su tokiomis NBA legendomis kaip Kobe Bryant’as, Dwyane’as Wade’as, Dirk’as Nowitzki, Tony Parker’is, Paul’as Pierce’as, Kevin’as Garnett’as, Steve’as Nash’as, Jason’as Kidd’as, Allen’as Iverson’as, Shaq’as, Tim’as Duncan’as, Ray’us Allen’as.

 

2018-aisiais NBA lyga atsisakė griežtų taisyklių, ribojančių krepšininkų batelių spalvų pasirinkimą. Šis pokytis davė žalią šviesą spalvingam vakarėliui ant parketo – lygos sneakerhead’ai tokią laisvę išnaudojo su kaupu ir krepšinio kedai tapo neatskiriama NBA šventės dalimi. Tuo pačius buvo atrištos rankos Jordan, adidas, Nike bei kitoms kompanijoms, besirūpinančioms žvaigždžių bateliais.

 

NBA krepšininkų laisvė rungtynėms rinktis bet kokius kedus įpylė žibalo į sneakerhead’ų kovos laužą. Montrezl’as Harrell’is, De’Aaron’as Fox’as, Spencer’is Dinwiddie, Kyrie Irving’as, LeBron’as James’as ir daugybė kitų vyrukų kiekvienoms rungtynėms iš savo spintų traukia retus batelius ir stengiasi visus nustebinti, tačiau vargu ar kažkas galėtų prilygti Hiustono „Rockets“ puolėjui P.J. Tucker'iui. Krepšininko batelių kolekciją sudaro daugybė retų kedų, kurių skaičius jau senokai perkopęs tūkstančius. Kiekvienose rungtynėse P.J. Tucker'is ant parketo žengia su naujais bateliais – vien praėjusį sezoną jis apsiavė net 106-ias skirtingas kedų poras! 

 

Ženkliai išaugusi tritaškių metimų reikšmė. Tritaškio linija NBA lygoje atsirado dar 1979-aisiais, bet šis žaidimo elementas dar niekada neturėjo tiek reikšmės. 2018-2019 sezone NBA komandos įmetė vidutiniškai 932 tritaškius ir tai yra beveik dvigubai didesnis skaičius už tą, kuris buvo fiksuojamas dar prieš dešimt metų. Vien James‘as Harden‘as praėjusiame sezone per rungtynes išmesdavo po 13,2 tritaškio – atsukus laiką 10 metų atgal pamatytume, kad tokį metimų skaičių ne visada atlikdavo visa komanda. Akivaizdu, kad tritaškis – esminis šių dienų NBA eros ginklas ir jo svarba tik auga. Įdomu, kad ženklus tritaškių augimas lygoje prasidėjo į ją įžengus Stephen‘ui Curry.

Krepšinio kedai Tavo pergalėms! ➡️ APSIPIRKTI