80-ųjų Niujorkas. Gatvės kultūros tėvu tituluojamas miestas šiuo laikotarpiu tiesiog spirgėjo nuo kultūrinio veiksmo. Bene svarbiausiu to indikatoriumi tapo gatvės kultūra, kurioje pynėsi hip-hop‘as, stilius, šokis ir kiti elementai. Visa tai užfiksuoti pavyko Brukline gimusiam ir augusiam fotografui Jamel‘ui Shabazz‘ui.

Fotografija Jamel‘ą artimoje aplinkoje supo nuo pat vaikystės. Jo tėvas 1950-aisiais tarnaudamas JAV kariniame jūrų laivyne fotoaparatu fiksavo verdantį gyvenimą, o grįžus namo sūnus susidomėjęs stebėjo jo darytas nuotraukas. Pats Jamel‘as kamerą pirmą kartą į savo rankas paimė vidurinėje mokykloje, būdamas 15-os. Pirmuosius karjeros žingsnius jis dėjo, kai pasiskolinęs mamos fotoaparatą mokykloje jis fotografuodavo savo draugus. Po poros metų jis išėjo į kariuomenę ir buvo išsiųstas tarnauti Vokietijoje. Nepaisant buvimo toli nuo namų, Jamel‘as nuolat galvojo apie mylimą Niujorką ir tuo pačiu domėjosi jį sužavėjusiu fotografijos menu. 1980-ųjų vasarą jis grįžo į valstijas su nauju fotoaparatu ir galvoje gimusia vizija užfiksuoti prarasto laiko Niujorke fragmentus. Jaunuolis suvokė, kad per tą laiką, kol jis tarnavo, Niujorke daug kas pasikeitė ir jis troško tai pasivyti. Jamel‘as pradėjo kurti vaizdinį dienoraštį – fotografavo žmones Manhateno, Bruklino, Kvinso gatvėse, metro ir kitose miesto dalyse, bendravo, klausė istorijų. Kamera jam tapo įrankiu, leidžiančiu kurti ir plėtoti ryšius su miesto gyventojais. Nuotraukose atsispindėjo ir auganti sneaker‘ių kultūros reikšmė. Kedai tuo metu peržengė sporto ribas ir tapo kasdienio žmonių stiliaus ir saviraiškos dalimi.

Gatvės fotografą fiksuoti gyvybingą Niujorko miesto gyvenimą įkvėpė afroamerikiečių bendruomenių kasdienybę savo darbuose įamžinę Leonard’as Freed’as, James’as Van Der Zee, Gordon’as Parks’as. Jamel‘o Shabazz‘o nuotraukos iš 80-ųjų iki pat dabar keliauja ne tik JAV – parodos rengtos Argentinoje, Olandijoje, Anlijoje, Italijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kitose valstybėse. Galerijose, muziejuose ir festivaliuose aktyviai savo kūrinius demonstruojantis Shabazz‘as siekia įkvėpti jaunosios kartos menininkus bei tikisi, kad jo nuotraukos padės išsaugoti tam tikrą kultūros ir gyvenimo etapą.

Kviečiame pakeliauti laiku ir pasižvalgyti po kultūrų kryžkelę primenančias Jamel‘o Shabazz‘o nuotraukas, kuriose susipina grafitti, hip-hop‘o, sporto, sneaker‘ių ir kitų subkultūrų detalės.

Apranga ir avalynė internetu stilingoms miesto istorijoms! ➡️ APSIPIRKTI