Nike Air Force 1 - tai daugiau nei tik stilingi kedai. Šie, 1982-aisiais pasaulį išvydę, kedai tapo tikra stiliaus ir mados ikona. Air Force 1 fenomenas nenustoja stebinti ir gatvės stilių vis pakelia į naujas aukštumas! Ar apie šiuos kedus žinai iš tiesų viską? Susipažink su įdomiais faktais, kurių galbūt dar negirdėjai!


Air Force 1 odisėją pradėjo kaip krepšinio kedai, kuriuos reprezentavo šeši tuometiniai NBA krepšininkai - Moses'as Malone'as, Michael'as Cooper'is, Mychal'as Thompson'as, Jamal'as Wilkes'as, Bobby Jones'as ir Calvin'as Natt'as. Ši kompanija buvo vadinama "Original Six", o svarbiausiu laikytas Malone'as tiesiog spindėjo - avėdamas AF1 jis kartu su Filadelfijos „76ers“ 1983-aisiais net tapo NBA čempionu.


Vos prasidėjusi Air Force 1 istorija 1984-aisiais galėjo baigtis - Nike planavo nebetęsti Air Force 1 kedų gamybos. Juos išgelbėjo  Baltimorės miesto perpardavinėtojai “Color of the Month Club". AF1 poreikis buvo didžiulis - daugybė žmonių iš įvairiausių JAV vietų plūdo į rytus tam, kad gautų kedus. Už išgelbėtą seriją šiam miestui dėkojama iki šiol - 2017-aisiais buvo švenčiamas serijos 35 metų jubiliejus, o Baltimorės gatves papuošė specialūs, šiai istorijai paminėti skirti, komiksai ir net suoliukai su užrašu "Baltimorė. Geriausias miestas Amerikoje. Po velnių, jūs išsaugojote Air Force 1."


Europą Air Force 1 bateliai pasiekė praėjus beveik 13-ai metų po išleidimo - pirmiausiai jie išplito Londone ir Paryžiaus rajonuose.


Moteriškų dydžių Air Force 1 kedai gaminti buvo pradėti tik 2001-aisiais. 1997-aisiais garsi reperė Missy Elliott pasiuntė labai aiškų signalą, jog šie kedai reikalingi ir moterims - savo albumo "Supa Dupa Fly" viršelio nuotraukai ji pozavo avėdama būtent Nike Air Force 1. Po kurio laiko Nike į tai sureagavo ir pradėjo gaminti moteriškų dydžių kedus, taip dar labiau įtvirtindami savo pozicijas gatvės stiliaus viršūnėje.


2002-aisiais kedai sulaukė net specialios dainos - odę gatvės stiliaus kultūrą sprogdinantiems Air Force 1 kedams skyrė garsus reperis Nelly. "Air Force Ones" net buvo pasiekusi Jungtinių Valstijų Billboard Hot 100-uko trečiąją vietą. Panašiu būdu 25-ąjį AF1 jubiliejų 2007-aisiais paminėjo ir garsusis Kanye. Jis kartu su Nas ir KRS-ONE viešpataujantiems Nike kedams skirtą kūrinį "Classic (Better Than I've Ever Been)" gyvai atliko jubiliejaus vakarėlyje, kurį tiesiogiai transliavo MTV.


Air Force 1 laisvalaikio bateliai yra vienas labiausiai perkamų Nike produktų per visą kompanijos istoriją. Kasmet Nike parduoda po daugiau nei milijoną Air Force 1 porų ir uždirba apie 800 milijonų JAV dolerių. Teigiama, kad iš Nike Air Force 1 kedų kompanija uždirbo daugiau nei 30 milijardų JAV dolerių.


Nike Air Force 1 turi ir savo dokumentinį filmą – apie legendinius kedus pasakoja 2010-aisiais išleistas "Air Force 1: Anatomy of an Urban Legend".


Vienas iš AF 1 kedų ambasadorių buvo garsusis reperis ir prodiuseris Dr. Dre. Mėgstamų kedų jis neavėdavo antrą kartą - išmesdavo po vieno nešiojimo.


Skaičiuojama, kad nuo 1982-ųjų išleista jau daugiau nei 1700 skirtingų Nike Air Force 1 kedų spalvų versijų.


Vasarą pasitik su naujais Nike Air Force 1 kedais!  APSIPIRKTI