Aštuntas ir devintas dešimtmetis. Jungtinės Amerikos Valstijos. Kylantis bėgimo bumas ir auganti sportinės aprangos bei avalynės paklausa vertė prekės ženklus didinti savo gamybos apsukas ir koncentruoti dėmesį į kiekybę, bet ne į kokybę. New Balance nusprendė žengti kitu keliu ir pristatė inovatyvius bėgimo kedus iš aukščiausios kokybės medžiagų – 1982-aisiais parduotuvių lentynose atsirado New Balance 990. Kompanijos tikslas buvo atrasti tobulą balansą tarp komforto, lankstumo ir stabilumo. Tuo metu toks noras buvo gana neįprastas, nes sportbačių gamintojų planuose nebuvo ambicingų tikslų sukurti visapusiškai pažangius batelius bėgikams. New Balance 990 kainavo 100 JAV dolerių ir buvo pirmieji bėgimo batai, parduodami už triženklę sumą. Rizikingas NB ėjimas pasiteisino ir JAV gaminami kedai atrado savo auditoriją, kuri vertino kokybę. Nors savo produktu ir pasitikėjo, kompanijos vadovai prognozavo, kad bus parduota 5000 New Balance 990 kedų porų, tačiau ši bomba konkurencingoje sportinių batelių rinkoje sukėlė dar didesnį šurmulį – jų buvo parduoda 10 kartų daugiau nei tikėtasi. New Balance 990 kedus greitai imta pastebėti ir ant praeivių pėdų gatvėse. Buvo manoma, jog tai gali reikšti vieną iš dviejų: arba tu esi aistringas sportinių batelių gerbėjas, arba turi daug pinigų.

Ypatingu statuso simboliu New Balance 990 kedai tapo Baltimorės ir Vašingtono miestuose. Ironiška, tačiau šalis, labiau nei bet kada panirusi į sportą, tuo pačiu metu kentėjo nuo siautėjančios narkotikų epidemijos. Stipriai ji kirto nepasiturinčioms Rytų pakrantės rajonų bendruomenėms, kurių gyvenimus apsunkino ir policijos brutalumas bei lėšų trūkumas. Jį užpildyti dažnas tuo metu bandė prekiaujant narkotikais – tai buvo greičiausias būdas prasimanyti pinigų. Be to, tokiose pavojingose bendruomenėse narkotikų prekeiviai buvo laikomi elitu. Didelis pelnas prekeiviams leido investuoti ir į savo stilių, pavyzdžiui Niujorke nusikaltėliai mėgdavo prašmatnius, akį rėžiančius drabužius ir prekės ženklus - Louis Vuitton, Gucci, Fendi. Visai kitokios stiliaus taisyklės vyravo Vašingtone – čia gangsteriai buvo žymiai subtilesni ir rinkosi neutralias spalvas, vengė aukštosios klasės prekės ženklų. Čia dominavo tamsios kelnės ir marškinėliai, o subtilūs New Balance 990 kedai tobulai derėjo prie tokio stiliaus. JAV sostinės nusikaltėlių meilę šiam NB modeliui patvirtino ir buvęs žiaurios Rayful Edmond gaujos narys Curtis “Curtbone” Chambers’as: „Mes mėgome pilką ir juodą spalvas. Pilki New Balance 990 tobulai derėjo prie mūsų aprangos. Mes irgi mėgome aukštos klasės dizainerių kūrinius, bet vengėme iššaukiančių spalvų. Tokie buvo ir NB 990 – jie atitiko mūsų kodą ir leido komfortiškai jaustis ilgas valandas leidžiant gatvėje.“

Iš bėgimo takų į nusikaltėlių pasaulį žengusių New Balance 990 evoliucija tęsiasi gatvės stiliaus, aukštosios mados ir sneaker‘ių kultūroje – čia šis modelis aukštumoje išlieka iki šių dienų. Per daugiau nei 35 metus trunkančią istoriją buvo išleisti penki silueto atnaujinimai – paskutinė New Balance 990v5 versija pristatyta 2019-aisiais. Pagarbą ikoninio dizaino kedams atiduoda ir tokios šių dienų žvaigždės kaip Lil Uzi Vert ar Meek Mill, o be New Balance 990 neapsieina net Niujorko ir Londono madų savaičių metu.

New Balance 990 Made In USA kedai internetu ➡️ PIRKTI

New Balance 990 Made In USA kedai internetu ➡️ PIRKTI