Time flies when you’re having fun. Absoliučiai sutinkame su šia skambia fraze, o ypač ji reikšminga kalbant apie Air Jordan XI – gyvą legendą, kuri pasitinka jau 25-ąjį jubiliejų! Kelionė buvo išties įspūdinga ir neabejojame, jog tai – tik pradžia.

2020-uosius Jordan užbaigs pagerbdama legendinių Michael‘o batelių jubiliejų išskirtine Air Jordan XI Jubilee versija, kuri pasaulį išvys jau rytoj – gruodžio 12-ąją. Vienuoliktasis Air Jordan modelis – vienas ryškiausių ir skambiausių sneaker‘ių istorijos akcentų. Už jį iki šių dienų dėkojame kitai legendai – dizaineriui Tinker‘iui Hatfield‘ui. Prisiminkime spalvingą AJ 11 istoriją.

1993-iųjų spalio 6-ąją Michael'as Jordan'as paskelbė apie savo pasitraukimą iš krepšinio. „Atėjo laikas trauktis. Neišeinu dėl to, jog nemyliu krepšinio, visada jį mylėjau ir mylėsiu. Jaučiu, jog pasiekiau savo karjeros piką - per gana trumpą laiką pasiekiau nemažai ir nebeturiu ko įrodyti“ - tada spaudos konferencijoje kalbėjo Jordan'as. Jis nusprendė laimės ieškoti beisbolo pasaulyje ir tai ypatingai nuliūdino Tinker’į Hatfield’ą. Nike tuo metu planavo sustabdyti Jordan liniją išleidus dešimtąjį siluetą ir jau padėkojo pagrindiniam dizaineriui už atliktus darbus, tačiau Hatfield’as taip lengvai visko palikti nebuvo nusiteikęs. Dizaineris pradėjo braižyti naujų kedų kontūrus, kuriais norėjo įtvirtinti Jordan’o, kaip legendos, statusą. „Pradėjau kurti Air Jordan XI Michael‘ui pasitraukus iš krepšinio. Tikėjau, kad jis sugrįš ir avės juos aikštėje. Nike aplinkoje tuo metu jaučiau didelį spaudimą, todėl norėjau parodyti tiems kvailiams, kad galime sukurti geriausius visų laikų Jordan‘us“ – 2012-aisiais GQ interviu kalbėjo Tinker‘is.

Prabėgus 528-ioms dienoms po pasitraukimo iš krepšinio Michael’as Jordan’as numetė tikrą bombą. 1995-ųjų kovo 18-ąją per visą pasaulį pasklido trumpas, bet labai aiškus jo pareiškimas: „Aš grįžtu!“ Su begaliniu džiaugsmu jį pasitiko ne tik „Bulls“ ir viso krepšinio gerbėjai, bet ir Tinker’is Hatfield’as. Nuo tos dienos dizainerio mintys ir dienotvarkė sukosi tik apie Air Jordan XI modelį, kuris jau buvo pradėtas kurti, o vos tik krepšininkui sugrįžus Hatfield’as nekantravo kuo greičiau batelius pamatyti ant MJ kojų. Finalinė AJ11 versija Michael’ui pristatyta buvo 1995-ųjų pavasarį. MJ liko toks sužavėtas, jog kedus nusprendė išbandyti daug anksčiau nei to norėjo Nike. „Jam nerūpėjo draudimai. Vos pamatęs kedus jis nekantravo su jais išbėgti į aikštelę“ – pasakojo dizaineris Tinker‘is Hatfield‘as. MJ juodai baltus Air Jordan XI Concord kedus pasauliui pristatė 1995-ųjų gegužės 7-ąją, kai Čikagos "Bulls" Rytų konferencijos pusfinalyje surėmė ginklus su Orlando "Magic" ekipa. Nors serijoje buliams teko pripažinti varžovų pranašumą, tačiau MJ avėti kedai, kuriuos puošė anksčiau krepšinio kedų dizainuose nematyta spindinti lakuota oda, kaustė daugumos dėmesį. Parduotuvių lentynose Air Jordan XI pasirodė jau 1995 metų pabaigoje ir kainavo 125 JAV dolerius.

1995/1996-ųjų NBA sezone Jordan’as toliau žaidė su Air Jordan 11 ir iškovojo ketvirtąjį savo čempiono žiedą. Finalo serijoje prieš Sietlo „SuperSonics“ jis nelaužė tradicijų ir žaidė su juodai-raudonais kedais, geriau žinomais “Bred” vardu. Tais pačiais metais Air Jordan 11 kedus Grammy apdovanojimų metu Boyz II Men grupės nariai. AJ11 viešpatavimas peržengė krepšinio aikščių ribas ir tapo vienais svarbiausių visų laikų sneaker’ių, dievinamų iki pat šių dienų.

Pirmasis Air Jordan 11 Retro leidimas pasirodė 2000-aisiais, o nuo 2006-ųjų kasmet išleidžiama bent viena šio modelio versija. Space Jam leidimą išvydome 2016-aisiais, Win Like ’82 ir Win Like ’96 – 2017-aisiais, Concord – 2018-aisiais, o pernai – Bred versiją. Šie metai dedikuojami 25-ajam Air Jordan 11 gimtadieniui – jis bus paminėtas juodai baltu Jubilee release’u.  

Fanai kiekvieno Air Jordan 11 sugrįžimo laukia labiau nei Kalėdų, todėl nenuostabu, kad kedai išperkami akimirksniu. Nepramiegok – šventiniai Air Jordan 11 Jubilee kedai vyrams ir moterims www.sil.lt e-parduotuvėje – jau rytoj!