Kalifornija turi Vans, Detroitas – adidas Top Ten, Vašingtonas – New Balance 990, o pagrindiniu sneaker’ių kultūros centro Niujorko stiliaus atributu nuo seno laikomi ikoniniai Nike Air Force 1 bateliai. Kaip legendiniai kedai tapo nepakeičiama šio miesto kultūros dalimi?

Apie Air Force 1 gimimą ir pirmuosius žingsnius kalbėjome jau ne kartą, tačiau daug kas pamiršta, jog ši istorija galėjo baigtis vos prasidėjusi. Trumpam nusikelkime į 1984-uosius. Jeigu ne Baltimorės perpardavinėtojai, galbūt dabar apie Air Force 1 net nekalbėtume. Nike planavo nebetęsti šių kedų gamybos, tačiau Downtown Locker Room, Cinderella Shoes ir Charley Rudo Sports parduotuvės susivienijo ir kreipėsi į Nike su idėja pristatyti naujas modelio spalvas. Kompanija šį prašymą išgirdo ir Air Force 1 kedai iš parduotuvių lentynų nedingo, o atvirkščiai – jų paklausa tik augo. Daugybė žmonių iš įvairiausių JAV kraštų plūdo į rytus tam, kad įsigytų Nike Air Force 1.

Vienu karščiausių taškų, kur buvo galima įsigyti batelius, tapo Niujorkas. Lyg išprotėję nuo lentynų Nike kedus šlavė ne tik atvykėliai, bet ir vietiniai gyventojai. Šiaurinėje Manhatano dalyje, Harleme, Air Force 1 kedus buvo galima išvysti gatvės krepšinio aikštelėse – čia jie tapo vertinami, kaip aukštos kokybės avalynė ir nustūmė į šoną iki tol dominavusius Converse ir Pro-Keds vardus. Vienu pirmųjų Niujorko gatvės krepšinio žaidėjų, rungtyniavusių su AF1, laikomas Bobbito Garcia. Manoma, kad būtent jis pastūmėjo Nike sportbačius į gatvės kultūros ir krepšinio fenomenų kolaboraciją. „Hip-hop‘ą, krepšinį ir Niujorką visuomet siejo ypatingas ryšys. Vaikinai iš hip-hop‘o kultūros dievino krepšinį ir patys jį žaidė. Tikriausiai todėl stiliai ir kultūros susipynė ir tapo neatsiejamos viena nuo kitos“ – teigė Bobbito Garcia. Stebėdami gatvės krepšinio kovas legendinėje Rucker Park ir kitose aikštėse reperiai žavėjosi Air Force 1 kedais ant to paties Garcia ir kitų žaidėjų pėdų. Netruko, jog jie šiuos batelius adaptuotų gatvės stiliaus rėmuose. Dėka krepšinio ir gatvės kultūros ryšio bei čia įsipynusių Air Force 1 kedų, Harlemas tapo pagrindine lokacija, kur buvo galima gauti taip trokštamus kedus. Įdomu, jog dėl šios priežasties Nike Air Force 1 pradėti vadinti “Uptowns” vardu, kuris vietinių gyventojų naudojamas iki šių dienų.

Gatvės kultūrai vis labiau augant, plėtėsi ir jos geografija. Vis daugiau Niujorko gyventojų linksėjo galvą klausydami hip-hop’o muzikos – ir jau ne tik gyvenantys Harleme, bet ir kitose miesto dalyse. Hip-hop’o muzikos kūrėjai savo tekstuose, kaip vieną iš svarbių gatvės kultūros detalių, pradėjo minėti Air Force 1 vardą. Ypatingai prie to prisidėjo Bruklino pažiba – reperis Jay-Z, kurio muzikoje taip pat buvo girdimas vis populiarėjančių batelių vardas. Jų populiarumo banga ritosi su vis didesniu pagreičiu ir tapo nesustabdoma jėga, palietusia visą miestą. Taip Niujorko stiliaus taisyklių viršūnėje atsirado punktas skelbiantis labai aiškią žinutę. Jeigu nori būti kietas – ant tavo pėdų privalo būti Nike Air Force 1 bateliai.

And the rest is history. Nike Air Force 1 batai tapo pasauliniu fenomenu ir įgavo nesenstančios ikonos statusą, tačiau tokio ryšio, kokį su AF1 kedais turi Niujorkas, nerasime niekur kitur. Iki šių dienų miesto gyventojai užtikrintai teigia ir didžiuojasi, jog Nike Air Force 1 – tai Niujorko sneaker’iai. Harlemo, Manhatano, Bruklino ir kitų miesto dalių gatvės ir spalvingas kultūrinis judėjimas tapo šio silueto laiptais į karaliaus sostą.

Nike Air Force 1 laisvalaikio kedai vyrams ir moterims internetu ➡️ SHOP

Nike Air Force 1 laisvalaikio kedai vyrams ir moterims internetu ➡️ SHOP