Šiomis dienomis gyvenimas be sneaker’ių turbūt būtų visai kitoks – argi nenustebtum gatvėje nematydamas daugybės žmonių su Nike, adidas ar New Balance bateliais? Brand’ai tapo daugiausiai pasaulyje uždirbančiomis kompanijomis, o kedai tiesiog šluojami ne tik iš parduotuvių lentynų, bet ir kosminiais mastais perkami internetu. O nuo ko viskas prasidėjo?

Terminą “sneaker” galima sieti su amerikiečiu Henriu Nelson’u McKinney – reklamos agentas jį išpopuliarino 1917-aisiais. Sneaker’iais jis vadinu turtingų žmonių, žaidžiančių tenisą, batelius. Laikui bėgant šis terminas išplito – lygiai taip pat ir bateliai, kurie tapo naudojami vis platesnės žmonių masės.

Po pirmojo pasaulinio karo kilo didžiulis Jungtinių Amerikos valstijų visuomenės susidomėjimas sportu – tai smarkiai paskatino ir masinės batelių gamybos pradžia bei prieinama jų kainą. Šį laikotarpį žymėjo Chuck Taylor batelių, skirtų krepšiniui, išleidimas – tai buvo modernių kedų eros pradžia.

Priešistorę būtų galima pasakoti labai ilgai, tačiau svarbiausias veiksmas prasidėjo septintajame dešimtmetyje – visų pirma, Amerikoje kilo didžiulė bėgimo manija. Prie to prisidėjo šalies bėgikų pergalės ir daugiau nei 25 milijonai gyventojų prisijungė – vyko daug šiai sporto šakai skirtų renginių, apie bėgimą buvo rašomos knygos ir net rodomas televizijos dėmesys. Taip pat šis laikotarpis pasižymėjo batelių funkcijų išnykimu – jie tapo nebe tik skirti krepšiniui, tenisui ar bėgimui. Bateliai tapo mados ir stiliaus dalimi.

Dar vienas šuolis vyko aštuntajame dešimtmetyje, kuomet kedai kultūrinės išraiškos ir saviraiškos dalimi tapo tamsiaodžių visuomenėje – tai stipriai įtakojo krepšinis ir hip-hop’o muzika. Sprogimas įvyko 1984-aisiais, kaip Michael’as Jordan’as pasirašė sutartį su Nike ir po metų buvo išleisti Air Jordan, kurie iki šiol išlieka gatvės stiliaus pažiba. Sneaker’ių populiarumo bangą paskatino ir RUN-DMC grupė, kuri tam 1986-aisiais net dedikavo kūrinį – “My adidas”.

Prasidėjusi kaip subkultūra, laikui bėgant tapo masine kultūra, kuri užkrėtė visa pasaulį – sneaker’ių kultas auga iki šiol ir galo tam nematyti. Tai įrodo sutartys su garsenybėmis, vardiniai bateliai ir begalė fanų visame pasaulyje.

 

Išsirink batelius ir sportui, ir laisvalaikiui! ➡