adidas kompanijai - tai vienas iš garsiausių sukurtų siluetų, visam pasauliui - tai vieni iš mėgstamiausių batelių. Nuo vaikų ir suaugusiųjų gatvėse iki aukščiausio lygio mados podiumų - adidas Originals Stan Smith galima pastebėti absoliučiai visur. Bet kas gi tas Stan'as Smith'as? Po šiuo vardu slepiasi neeilinė istorija!

Pirmiausia, pakeliaukime laiku ir grįžkime į 7-ąjį dešimtmetį. adidas kompanija tuo metu ieškojo būdų ir idėjų sukurti revoliuciją sukelsiantį produktą - taip gimė pirmieji iš odos pagaminti bateliai tenisui, kurie buvo pavadinti Prancūzijos tenisininko, Robert'o Haillet'o vardu. Balti bateliai su žaliais akcentais ir su perforuotomis skylėmis vietoje logotipo debiutavo 1965-aisiais ir labai greitai prigijo bei dėl pėdos įtvirtinimo buvo vadinami geriausiais visoje rinkoje. 

Batelių išleidimas sutapo su teniso populiarumo banga - prasidėjo tarptautiniai turnyrai, profesionalų keliavimas po pasaulį ir, žinoma, sporto prekių gamintojų dėmesys sportininkams. 

1971-aisiais atėjo pokyčių metas - karjerą baigti nusprendė Robert'as Haillet'as ir adidas pradėjo ieškoti kito garsaus tenisininko, kuris kortuose reprezentuotų batelius. Patarimo kompanija kreipėsi į Donald'ą Dell'ą - tuo metu įtakingiausią teniso žaidėjų agentą, kuris rekomendavo 1.93 metrų ūgio savo klientą, Stan'ą Smith'ą. Tuo metu jis buvo Amerikos čempionas ir sėkmingai skynėsi kelią į viršūnę. 

Su Converse ir Uniroyal kompanijų kedais iki tol žaidęs Stan'as Smith'as sutiko atstovauti adidas kompaniją, kuri sportininkui pažadėjo šviesią ateitį ir daugybę galimybių. Iki pat 1978-ųjų Smith'as žaidė su Haillet'o vardo bateliais ir tada adidas nusprendė pavadinimą pakeisti į Stan Smith - nuo tada kedų liežuvėlį puošia stilizuotas jo veido atvaizdas. 

Pakeitus batelių pavadinimą pardavimai tiesiog sprogo - Stan'o Smith'o batelius avėjo net jo oponentai. „Labai susierzinau kai pirmą kartą pralaimėjau mačą vaikinui, kuris avėjo mano batelius“ - prisiminimais dalinosi sportininkas.

9-ajame dešimtmetyje teniso batelių technologijos jau buvo pažengusios ir adidas Stan Smith batelių populiarumas kortuose ženkliai sumažėjo, tačiau jie tapo mėgstami kaip laisvalaikio tipo kedai. 1988-aisiais buvo parduota beveik 22 milijonai Stan Smith porų, o 1994-aisiais šis skaičius siekė jau beveik 24 milijonus porų. 

Atėjus 21-ąjam amžiui adidas Stan Smith bateliai išgyveno naujus vėjus - klasikinį batelių dizainą pildė naujos detalės, o parduotuvių lentynas - dar nematytos versijos. 

2011-ųjų pabaigoje adidas susitikime su Stan'u Smith'u ir jo agentu Dell'u paskelbė, kad artimiausius du metus negamins šių batelių. Tai buvo planuotas kompanijos žingsnis, kuriuo buvo siekiama galingo sugrįžimo. „Mes galvojome, jog reikalingi ryškūs ir drastiški žingsniai šios istorijos pratęsimui.“ - teigė kompanijos gamybos viceprezidentas Torben'as Schumacher'is.

2014-aisiais adidas Stan Smith bateliai sugrįžo su trenksmu - apie tai pranešė net tokios žvaigždės kaip Pharell'is Williams'as ir Ellen DeGeneres, kuriems buvo įteiktos specialios versijos, papuoštos jų veidais. Į rinką sugrąžinti bateliai buvo pasiilgti ir iš karto buvo graibstomi - paklausą užpildė nematytos Stan Smith versijos su naujomis spalvomis, detalėmis ir net naujomis technologijomis. Taip pat pasipylė kolaboracijos su garsiausias mados dizaineriais ar net pramogų pasaulio žvaigždėmis - pvz. su jau minėtų Pharell'iu. 

Žibalo į jau ir taip smarkiai įsiplieskusią ugnį pylė ir garsūs reperiai, kurie Stan Smith batelius vis paminėdavo savo kūryboje - juos apdainavo tokios scenos pažibos kaip A$AP Rocky, Joe Budden'as, Rick'as Ross'as, Lil Wayne'as ir net pats Jay-Z. 

2014-aisiais adidas atskleidė, kad parduotų Stan'o Smith'o batelių skaičius pasiekė 40 milijonų porų, o 2016-aisiais - viršijo 50 milijonų. 

2018-aisiais legendinis tenisininkas buvo įvertintas ir su adidas kompanija sudarė sutartį iki gyvenimo pabaigos. Pernai, taip pat, buvo išleista Stan'o Smith'o knyga ironišku pavadinimu „Some People Think I'm A Shoe“. Joje sutalpintos istorinės nuotraukos bei pačio Stan'o Smith'o ir aplinkinių pasakojimai, susiję su jo vardo bateliais. 

„Ši knyga - tai vienas iš labiausiai įkvepiančių mūsų projektų. Dirbti su Stan'u Smith'u - tai didžiulė garbė ir privilegija. Jis yra daug daugiau nei teniso legenda - jis įkūnija visas svarbiausias sporto kultūros vertybes ir kartu su adidas sukūrė legendinius batelius, kurie peržengė daugybę kartu ir kultūrų bei įžiebė istorijas, kurios bus žinomos amžiams.“ - kalbėjo adidas pasaulinio prekės ženklo komunikacijos viceprezidentė Alegra O'Hare.

Ir iš tiesų, Stan'o Smith'o bateliai - vienas iš ryškiausių kedų kultūros siluetų, kuris turi įspūdingą istoriją ir iki pat šių dienų išlieka populiarumo viršūnėje. Ankstyvas batelių atsiradimas bei ilgaamžė istorija, persiritusi per kelias kartas sąlygoja dažną klausimą: kas gi, po velnių, tas Stan'as Smith'as? Iš to pasijuokia net pats šios istorijos herojus: „Kartą buvau Paryžiuje ir laukiant eilėje į restoraną pastebėjau keturis paauglius - trys iš jų buvo su mano bateliais. Mano draugas jų paklausė ar jie žino, kas yra Stan'as Smith'as ir pasakė, jog aš esu tas žmogus. Jaunuoliai atsakė, jog nežino ir toliau kalbėjo tarpusavyje bei nepatikėję mano draugo žodžiais tiesiog nuėjo. Manau, kad jie panaršė ir įsitikino, jog aš - tikrai egzistuoju. Po vakarienės mums išeidinėjant iš restorano, tie vaikinai priėjo ir paprašė, jog pasirašyčiau ant jų batelių“ - istorija dalinosi Smith'as. 

Tenisui sukurti bateliai tapo tikra gatvių pažiba, kuriai neatsispiria ne tik jaunimas, bet ir pačio Stan'o Smith'o šlovę menantys žmonės bei tokios garsenybės kaip Rita Ora, Gigi Hadid, David'as Beckham'as ar net pats maestro Kanye West'as.

Su legendiniais kedais spindėk ir Tu! Įvairių adidas Originals Stan Smith batelių versijų rasi ČIA ➡ 

Su legendiniais kedais spindėk ir Tu! Įvairių adidas Originals Stan Smith batelių versijų rasi ČIA ➡