Diena, kai visi pralaimėjome. Tokia žinute vakar vakare dalinosi Miuncheno Bayern krepšinio klubas savo Twitter paskyroje. Taiklesnių žodžių rasti greičiausiai nebūtų buvę įmanoma. Žinia, apie Kobe Bryant‘o mirtį akimirksniu skriejo per pasaulį, o šis ja nenorėjo patikėti ir vylėsi, jog tai tik klaida. Deja.

Kobe Bryant‘as buvo daugiau nei tik puikus krepšininkas – tai puikiai atsispindi gedinčio pasaulio reakcijose. Sukrėsti liko ne tik garsiausi pasaulio sportininkai, kurių daugeliui Kobe buvo tikras pavyzdys, bet ir politikai, pramogų pasaulio atstovai ir visi Kobes gerbėjai, kurie socialiniuose tinkluose dalinasi gedulo žinutėmis, prisiminimais, o tūkstančiai būriavosi ir liejo ašaras šalia Staples Center arenos Los Andžele.

Atiduoti širdį ir dar daugiau dėl to, ką nuoširdžiai myli ir nei sekundei tuo neabejoti. Kobe žinojo, ką tai reiškia, o mes turėjome galimybę tuo mėgautis ir pamilti šį sportą iš naujo kiekvieną kartą jam žengus į aikštę. 20 sezonų NBA į kiekvienas rungtynes Kobe Bryant‘as žengė lyg į karą su vieninteliu tikslu – laimėti. Pergalių troškimas buvo šio bebaimio variklis nuo pirmų jo dienų lygoje. Prisiminkime 1997-uosius ir penktąsias Vakarų konferencijos pusfinalio rungtynes su „Jazz“. Lemiamais rungtynių momentais 18-metis Kobe svaidė metimus, kurie nelietė lanko, o Jutos komandos sirgaliai mėgavosi ir šėlo arenoje. Herojaus jaunuolis nevaidino, jis tiksliai žinojo, ką daro – baimės nešti atsakomybę jis neturėjo. Tą naktį „Lakers“ grįžo atgal į Los Andželą ir krepšininkai išsiskirstė į namus. Tik ne Kobe, kuris nuvyko į vietinę Palisades mokyklą ir įsiprašė į krepšinio salę, kur iki ryto liejo prakaitą atakuodamas krepšį. „Šios rungtynės buvo tikras lūžios taškas, kuriame supratau kaip kovoti su sunkumais, visuomenės spaudimu ir vidinėmis abejonėmis“ – prieš keletą metų prisiminė Kobe Bryant’as.

Simboliška, tačiau paskutines karjeros rungtynes Bryant’as žaidė prieš tą pačią „Jazz“. Po jų Kobe ir vėl atsidūrė ilgamečio bendražygio, Shaquille’o O’Neal’o glėbyje – tik šį kartą jis šypsojosi ir sveikino 60 taškų pelniusį Bryant’ą su itin skambiu paskutiniu akcentu.

Kobe žavėtis galėjome ir po NBA karjeros – naujos veiklos ir projektai vedė krepšininką pirmyn. Akivaizdu, kad laimėtojo mentalitetas lydėjo jį nuo pirmos iki paskutinės dienos šioje žemėje. O sustabdyti jo nebuvo lemta niekam – prisiminkime, kaip net plyšus Achilo sausgyslei Black Mamba ėjo mesti baudų metimų 2013-aisiais. Ir tai tik vienas iš daugelio momentų, kurie žavėjo pasaulį. Jis nebijojo klysti ir maksimalių pastangų dėka trūkumus vertė privalumais bei ugdė plieninį charakterį.

Galėtume vardinti Kobe Bryant’o titulus ir pasiekimus, skaičiuoti pelnytus taškus, tačiau skaičiai ir statistika bei nukaltos pergalės niekada neatskleis to, ką ši asmenybė davė pasauliui.

Tavo dėka milijonai pamilo krepšinį, tačiau, vargu, ar jį įmanoma mylėti labiau nei tai darei Tu. Niekada Tavęs nepamiršime, Čempione. Ilsėkis ramybėje.