Jo vardo adidas kedai tapo vienais iš mėgstamiausių visame pasaulyje – 2017-aisiais buvo skelbiama, kad jų jau parduota daugiau nei 50 milijonų porų. Tai legendiniai adidas Stan Smith, kurių odisėja prasidėjo teniso kortuose ir palietė net aukštosios mados podiumus.

„Mano vardas puikuojasi ant batelių, tačiau nemažai žmonių, ypač jaunosios kartos, nežino, kas aš esu. Yra daug galvojančių, kad Stan‘as Smith‘as – tai tik batelių pavadinimas“ – kalbėjo legendinis tenisininkas. Ikona tapusio silueto ir pačio tenisininko istorijoje slepiasi ne vienas įdomus faktas – susipažink su jais!

7-ajame dešimtmetyje adidas pristatė pirmuosius odinius teniso batelius – tada jie buvo pavadinti Prancūzijos tenisininko, Robert'o Haillet'o vardu. Jie debiutavo 1965-aisiais ir netruko užkariauti simpatijų – prie to prisidėjo ir augantis teniso populiarumas. 1971-aisiais Haillet'as paskelbė apie karjeros pabaigą ir adidas pradėjo ieškoti ambasadoriaus jo vardo bateliams. Donald‘as Dell‘as, kuris tuo metu buvo įtakingiausias teniso žaidėjų agentas, rekomendavo sėkmingai kortuose rungtyniaujantį Stan‘ą Smith‘ą. Šis sutiko prisijungti prie adidas ir iki 1978-ųjų žaidė su Haillet'o vardo bateliais ir nuskynė ne vieną skambią pergalę. Tuomet adidas nusprendė batelius pervadinti Stan’o Smith’o vardu – nuo tada ant jų atsirado stilizuotas tenisininko veidas, kurį matome iki pat šių dienų.

Šis pokytis pasiteisino su kaupu – bateliai buvo masiškai perkami. Juos avėjo net Smitho oponentai. „Labai susierzinau kai pirmą kartą pralaimėjau mačą vaikinui, kuris avėjo mano batelius“ - prisiminimais dalinosi sportininkas.

9-ajame dešimtmetyje adidas Stan Smith išgyveno dar vieną svarbų savo istorijos vingį – iš teniso kortų bateliai pamažu perėjo į laisvalaikio zoną. Tokia transformaciją pardavimų nesumažino - 1988-aisiais buvo parduota beveik 22 milijonai, o 1994-aisiais jau beveik 24 milijonai šių kedų porų. Klasikinė batelių išvaizda buvo vis papildoma kūrybingais akcentais, o dizaineriai stengėsi vis atnaujinti legendinį siluetą.

2011-ųjų pabaigoje nuskambėjo netikėta adidas žinutė – artimiausius du metus Stan’o Smith’o bateliai gaminami nebus. Ši legendinės serijos petrauka buvo planuota ir skirta naujiems kūrybinio proceso sprendimams. „Buvo akivaizdu, jog reikalingi ryškūs ir drastiški žingsniai šios istorijos pratęsimui.“ - teigė kompanijos gamybos viceprezidentas Torben'as Schumacher'is.

Tęsti skambios odisėjos legenda sugrįžo 2014-aisiais, o apie ją kalbėjo ryškiausios pasaulio garsenybės, kurioms šia proga buvo įteiktos specialios adidas Stan Smith versijos, papuoštos jų veidais. Išsiilgę fanai šlavė nematytass Stan Smith versijass su naujomis spalvomis, detalėmis ir net naujomis technologijomis. Atgimimą tęsė ir kolaboracijos su garsiais mados dizaineris ir garsenybėmis – bene daugiausiai dėmesio susilaukė kartu su dainininku Pharell’iu kurta siluetai.

adidas Stan Smith batelių populiarumo laužą kurstė ir garsūs reperiai - A$AP Rocky, Joe Budden'as, Rick'as Ross'as, Lil Wayne'as ir net pats Jay-Z apdainavo legendinius kedus.

2018-aisiais Stan Smith’as su adidas kompanija sudarė sutartį iki gyvenimo pabaigos. Tais pačiais metais išleista knyga ironišku pavadinimu „Some People Think I'm A Shoe“. Joje sutalpintos istorinės nuotraukos bei pačio Stan'o Smith'o ir aplinkinių pasakojimai, susiję su jo vardo bateliais. 

„Ši knyga - tai vienas iš labiausiai įkvepiančių mūsų projektų. Dirbti su Stan'u Smith'u - tai didžiulė garbė ir privilegija. Jis yra daug daugiau nei teniso legenda - jis įkūnija visas svarbiausias sporto kultūros vertybes ir kartu su adidas sukūrė legendinius batelius, kurie peržengė daugybę kartu ir kultūrų bei įžiebė istorijas, kurios bus žinomos amžiams.“ - kalbėjo adidas pasaulinio prekės ženklo komunikacijos viceprezidentė Alegra O'Hare.

Ir iš tiesų, Stan'o Smith'o bateliai - vienas iš ryškiausių kedų kultūros siluetų, kuris turi įspūdingą istoriją ir iki pat šių dienų išlieka populiarumo viršūnėje. Ankstyvas batelių atsiradimas bei ilgaamžė istorija, persiritusi per kelias kartas sąlygoja dažną klausimą: kas gi, po velnių, tas Stan'as Smith'as? Iš to pasijuokia net pats šios istorijos herojus: „Kartą buvau Paryžiuje ir laukiant eilėje į restoraną pastebėjau keturis paauglius - trys iš jų buvo su mano bateliais. Mano draugas jų paklausė ar jie žino, kas yra Stan'as Smith'as ir pasakė, jog aš esu tas žmogus. Jaunuoliai atsakė, jog nežino ir toliau kalbėjo tarpusavyje bei nepatikėję mano draugo žodžiais tiesiog nuėjo. Manau, kad jie panaršė ir įsitikino, jog aš - tikrai egzistuoju. Po vakarienės mums išeidinėjant iš restorano, tie vaikinai priėjo ir paprašė, jog pasirašyčiau ant jų batelių“ - istorija dalinosi Smith'as.

Legendiniai adidas Stan Smith laisvalaikio bateliai Tau! ➡️ APSIPIRKTI

Legendiniai adidas Stan Smith laisvalaikio bateliai Tau! ➡️ APSIPIRKTI