Air Jordan 1 bateliai net ir po daugiau nei 30 metų nepraranda savo žavesio ir šarmo bei modernioje sneaker’ių kultūroje užima vieną svarbiausių pozicijų. Ta proga prisiminkime Air Jordan 1 gimimą ir ryškiausius krepšinio fenomeno Michael'o Jordan'o karjeros momentus avint pirmuosius savo vardinius kedus.

Trečiuoju šaukimu Čikagos „Bulls“ į NBA pakviestas Michael’as Jordan’as iš karto patraukė garsiausių prekės ženklų dėmesį, kurie stengėsi jaunąjį talentą privilioti į savo gretas. Jordan’as tuo metu turėjo savo favoritą – tai buvo adidas kompanija. MJ patiko adidas batelių konstrukcija, tačiau vokiečių sportinių batelių gigantas išgyveno ne patį geriausią laikotarpį ir nesugebėjo pateikti  konkurencingo pasiūlymo. Į kovą dėl Jordan’o įsitraukti bandė ir Converse, kuri planavo, kad krepšininkas papildys kompaniją Magic’ui Johnson’ui ir Larry Bird’ui, tačiau lygiai taip pat kaip ir adidas, nesugebėjo pasiūlyti nieko, kas rimtai sudomintų Jordan’ą. Pradinėje derybų fazėje Nike nebuvo laikoma rimta kanditate prisivilioti MJ, tačiau kompanija turėjo dideles ambicijas ir norėjo Jordan’ui skirti išskirtinį dėmesį bei buvo pasiruošusi patenkinti visus krepšininko norus dėl jo vardo batelių – vienas jų buvo skirtingų dydžių bateliai, nes dešinė krepšininko pėda yra didesnė už kairę. Kompanija pasiūlė krepšininkui 2,5 milijono JAV dolerių kontraktą 5 metams ir pažadėjo vardinius kedus, kurių dizainą Peter’is Moore’as pristatė jau per pirmą susitikimą. Nike planas įtikino Jordan’ą ir jo agentą David’ą Folk’ą ir parašai buvo suraityti ant sutarties, o naujieji Air Jordan 1 kedai buvo pradėti gaminti. Kompanija turėjo ir dar vieną idėją batelių pavadinimui – buvo mąstoma apie Prime Time vardą, tačiau jis niekad taip ir nebuvo realizuotas.

1984/1985-ųjų NBA sezono pasiruošimą Michael'as Jordan'as pradėjo su raudonos ir juodos spalvos Nike Air Ship bateliais - už juos žvaigždė gavo įspėjimą iš NBA lygos dėl standartinių aprangos ir avalynės taisyklių nesilaikymo. Reguliariajame sezone Jordan'as žaidė su vardiniais raudonos ir juodos spalvos Air Jordan 1 ir tais pačiais Air Ship kedais, tačiau tai nepatiko komisarui David’ui Stern’ui ir už kiekvienas rungtynes MJ gaudavo po 5000 JAV dolerių baudą. Kurį laiką Nike mokėjo ir tai buvo puikus marketingo sprendimas – vien per pirmus du mėnesius Air Jordan 1 kedų buvo parduota už 70 milijonų JAV dolerių.

Galiausiai Nike adaptavo batelių spalvas pagal lygos reikalavimus, tačiau iki tol patenkintas nebuvo ir pats MJ. „Negaliu avėti šių kedų. Tai velnio spalvos.“ – tada teigė Jordan‘as, kuriam juoda ir raudona priminė aršiausius universiteto laikų varžovus, NC State komandą. Į tokį jaunuolio pareiškimą sureagavo ir Nike marketingo vadovas Rob’as Strasser’is: „Micheal‘ai, jeigu nesugebėsi įkalbėti Bulls pakeisti savo spalvų, turėsi susitaikyti, kad juoda ir raudona – tai tavo spalvos.“

Avėdamas Air Jordan 1 batelius Michael‘as Jordan‘as sukūrė ne vieną įspūdingą epizodą, nugulusį į krepšinio istoriją visiems laikams. Prisiminkime svarbiausius!

1985-aisiais naujokas Michael'as Jordan'as dalyvavo pirmajame savo karjeros žvaigždžių savaitgalyje ir buvo pakviestas varžytis dėjimų konkurse. Nors Jordan'as ir pralaimėjo Dominique'ui Wilkins'ui, jaunuolio skrydžiai amžiams išliks krepšinio istorijoje - vien jau ko vertas legendinis šuolis nuo baudų metimo linijos! Tikra krepšinio klasika - lygiai taip pat kaip ir Air Jordan 1 "Bred", su kuriais Michael'as sklandė Indianapolyje. Šis dėjimų konkursas iki šių dienų vadinamas vienu iš geriausių istorijoje.

Įspūdingai debutinį sezoną pradėjęs Jordan'as tais pačiais metais buvo išrinktas dalyvauti ir visų žvaigždžių rungtynėse. Tuo patenkintas nebuvo Isiah Thomas'as, kuris suorganizavo pragarą naujokui - jis įkalbėjo komandos draugus neduoti naujokui kamuolio, o varžovų komandoje žaidusį Magic'ą Johnson'ą atakuoti Jordan’ą ir versti jį žaisti gynyboje. Jordan'as rungtynes baigė vos su 7 taškais. Vos po kelių dienų „Bulls“  laukė rungtynės prieš Thomas'o atstovaujamą „Pistons“ ir Jordan'as skolingas neliko - avėdamas Air Jordan 1 "Chicago" varžovams jis atseikėjo 49 taškus ir atkovojo 15 kamuolių.


1986-ųjų balandžio 20-osios vakarą MJ surengė tokį šou krepšinio aikštelėje, kokio pamiršti tiesiog neįmanoma. Larry Bird'ui ir kompanijai sustabdyti Jordan'ą tada buvo nelemta - "žaliesiems" jis atseikėjo 63 taškus. Legendinis Bird'as tada po rungtynių sakė žurnalistams: „Manau, kad tai buvo užsimaskavęs Dievas, o ne Jordan'as.“ Toks pasirodymas buvo puikus įrodymas ir nebylus pareiškimas, jog krepšininkas į NBA atėjo siekdamas tapti geriausiu pasaulyje.

Šiuo metu garsiausiai skambantis “Paskutinio šokio” sezonas – 1998-ieji. Nors didžiąją to sezono dalį MJ žaidė su Air Jordan 13, paskutiniam mačui Madison Square Garden arenoje jis apsiavė Air Jordan 1. „Tai tarsi lipti ant scenos“ - apie žaidimą šioje aikštėje tada sakė MJ. Šiai neeilinei progai legenda pasirinko Air Jordan 1 "Chicago" kedus. „Jau senokai jų neavėjau. Smagu grįžti žaisti čia, prisiminti senas dienas ir čia vykusias rungtynes. Šie batai yra didelė to dalis.“ - po rungtynių kalbėjo Jordan'as. Paskutinis akcentas Niujorke buvo įspūdingas - 42 pelnyti taškai bei pilna varžovų arena, kuri griaudėjo nuo plojimų, skirtų krepšinio maestro.

Legendiniai Air Jordan 1 bateliai Tavo laisvalaikiui! ➡️ APSIPIRKTI