Galima jo nemėgti, bet nepripažinti šio silueto žygdarbių ir reikšmės būtų mažų mažiausiai kvaila. adidas Superstar kedus galime drąsiai vadinti elitinio sneaker’ių klubo nariu. Ir tam yra daugybė priežasčių.

Pirmieji adidas Superstar kontūrai nubraižyti buvo dar 1964-aisiais, kai adidas pristatė žemo profilio Supergrip batus, skirtus sportui. Krepšinio kedų rinkoje tuo metu dominavusiai Converse kompanijai šis adidas žingsnis didelės konkurencijos nesukėlė. 1969-aisiais adidas šovė dar sykį – tik šį kartą daug tiksliau. Kompanija pristatė Superstar vardu pavadintus batus su išskirtine detale – jų priekį dengė guma. Dėl šio dizaino elemento kedai vėliau buvo pradėti vadinti “shell tops”, “shell shoes” ar “shell toes”.

Kartu su jais kompanija siekė sudrebinti krepšinio batelių rinką ir plėsti savo pardavimus JAV, todėl kreipėsi pagalbos į ten dirbusį atstovą Chris’ą Severn’ą, kuris įžvelgė nemažas galimybes įsitvirtinti. adidas Superstar buvo pagaminti iš tvirtos odos ir stabiliai laikė sportininkų pėdas bei užtikrino apsaugą - tai buvo didelis pranašumas prieš medžiaginius Converse kedus. Be to, adidas kūrinys buvo žymiai lengvesnis. Chris’as Severn’as tuo metu keliavo po JAV ir krepšinio komandoms pristatinėjo Superstar modelį. Vizito San Diego Rockets (dabar Hiustono Rockets) klube metu Chris’as bendravo su komandos treneriu Jack’u McMahon’u, kuriam bateliai atrodė verti dėmesio bei galintys prisidėti prie apsaugos nuo traumų. Sutapimas, jog tuo metu trys komandos krepšininkai gydėsi sužeidimus, galimai patirtus dėl avalynės. Treneris įkalbėjo beveik visą komandą atsisakyti Converse batų ir rungtyniauti su adidas Superstar. Tai buvo pirmasis ekspansijos žingsnis ir kedai sėkmingai plito tarp NBA ir žemesnių lygų krepšininkų. Teigiama, kad 1973-aisiais 75% profesionalių krepšininkų į aikštę žengdavo avėdami būtent adidas Superstar batais. “Trijų juostelių“ kedus avėjo ir ryškiausios NBA lygos žvaigždės – George‘as Gervin‘as, Bob‘as Verga, George‘as Irvine‘as bei 1976-aisiais su kompanija sutartį pasirašęs Kareem‘as Abdul-Jabbar’as.

Devintas dešimtmetis adidas Superstar istorijoje atvertė visiškai naują puslapį. JAV tuo metu skleidėsi hip-hop’o, šokio, riedlenčių ir kitos gatvės kultūros, tapusios visuomenės saviraiškos dalimi. Į šį spalvingą veiksmą įsisuko ir stilius bei kedai. Taip adidas Superstar kedai įžengė į gatves – juos avėjo savo dievukus rungtyniaujant matę vaikai, breiko šokėjai ir asfaltą raižę skeiteriai. Be to, šie kedai tapo bene svarbiauiu 1983-aisiais įsikūrusios Run-DMC grupės iš Kvinso stiliaus akcentu. Juos vaikinai avėjo savitu būdu – be raištelių ir iškeltu liežuvėliu. 1986-aisiais trijulė savo pamiltiems sneaker’iams dedikavo kūrinį – “My adidas”. Tais pačiais metais jie kartu su 40000 ištikimiausių fanų šėlo Madison Square Garden arenoje, o atliekant kedų įkvėptą kūrinį į orą pakilo tūkstančiai Superstar batelių. Šį istorinį momentą minioje stebėjo ir tuometinis adidas rinkodaros vadovas Angelo Anastasio. Tapo akivaizdu, jog Run-DMC kelia Superstar į dar neregėtas aukštumas ir kompanija su muzikantais sudarė milijono vertės kontraktą, kuriuo parodė tikėjimą jaunimo kultūra.


Populiarumo kreivė kilo tik aukštyn ir prestižu avėti Superstar batelius laikė net ryškiausios garsenybės – juos avėjo Madonna, Beastie Boys grupės nariai, riedlenčių meistrai Keith’as Hufnagel’is, Mark’as Gonzalez’as, Kareem’as Campbell’as ir daugybė kitų pirmo ryškumo žvaigždžių. 2003-aisiais pasirodė pirmoji adidas Superstar kolaboracija – ji buvo sukurta bendradarbiaujant su dizaineriu Nigo ir jo įkurtu prekės ženklu A Bathing Ape. Linija buvo pavadinta Super Ape Star ir tuo metu sukėlė didžiulį ažiotažą visame pasaulyje. Tokiu būdu buvo padėtas pirmasis adidas Superstar žingsnis į anksčiau neišnaudotą prabangos rinką.

2005-aisiais švenčiant 35-ąjį silueto jubiliejų kompanija nepasikuklino ir bendradarbiaujant su muzikos, mados, meno ikonomis pristatė net 35 unikalias adidas Superstar versijas. Po dešimtmečio jubiliejus buvo atšvęstas dar įspūdingiau – net su 50 skirtingų silueto versijų! Interpretacijos legendiniams kedams kuriamos iki pat šių dienų ir bendradarbiauta su daugybe garsių vardų - Mastermind, Neighborhood, Nigo, Atmos, Alife, CLOT, SNS, Palace, Afew, Porter, XLarge, Parra, Lego ir net Pharell’iu Williams’u ir Prada.

Nuo NBA arenų iki Harlemo gatvių, nuo Londono šokių aikštelių iki Niujorko riedlenčių parkų. adidas Superstar – tai batai, kurie netelpa kategorijų ribose. Ne vienos kultūros žydėjime augę Superstar kedai buvo, yra ir visada bus ikona, nepaisančia laiko.  

Legendiniai adidas Originals Superstar kedai internetu! ➡️ PIRKTI