Nike Cortez kedai - vienas iš svarbiausių Nike kompaniją reprezentuojančių siluetų, kurio istorija slepia daugybę įdomių faktų.

Oficialia Cortez'ų pradžia laikomi 1972-ieji, tačiau reikėtų nepamiršti jų priešistorės.  Vienas iš Nike kompanijos įkūrėjų (pirmiausia ji vadinosi BRS – Blue Ribbon Sports) Bill‘as Bowermann‘as, dirbdamas su Onitsuka Tiger kompanija sukūrė batelius bėgimui, kurie turėjo minkšta putos padą ir sukimbantį su pagrindu raštą – tada jie turėjo gremėzdišką pavadinimą TG-24/Shoe designed by Bill Bowerman w/Mexico Line. Augant bėgimo kultūrai ir kedų poreikiui, Bowermann’as ir Phill’as Knight’as vis didino iš Japonijos užsakomų batelių kiekius bei 1967-aisiais juos pervadino į Mexico - tokį p pasufleravo Olimpinės Žaidynės, kurios po metų turėjo įvykti būtent Meksikoje.

1968-aisiais bateliai buvo dar kartą pervadinti -  šį kartą pasinaudota Meksikos istorija ir kedai gavo egzotišką Aztec vardą, tačiau ir juo buvo naudotasi trumpai. Šį kartą pavadinimą keisti teko dėl per didelio panašumo į adidas Azteca Gold batelių vardą. Taip gimė pavadinimas, kuris mums žinomas iki šių dienų – Cortez. Simboliška, bet bateliai buvo pavadinti Actekus sutriuškinusio ispanų konkistadoro, Hernan’o Cortes’o, vardu.

1971-aisiais BRS įkūrėjai nusprendė pakeisti savo kompanijos pavadinimą, o jį padiktavo graikų pergalės deivė Nikė. Tai nepatiko Onitsuka kompanijai ir viskas buvo sprendžiama teisme, kol 1974-aisiais Cortez teisės buvo pripažintos Nike nuosavybe.

Po metų bateliai debiutavo Olimpinėse žaidynėse ir iškart susilauke didelio dėmesio bei populiarumo – su laiku jis tik augo ir stiprėjo. 1976-aisiais bateliai kilo dar vienas Cortezų bumas – Čarlio Angelų seriale juos avėjo aktorė Farah Fawcett. Po tokio debiuto telezijoje pardavimai tiesiog sprogo - per metus Cortez'ų buvo parduota už daugiau nei 800,000 JAV dolerių! 

1980-aisiais Cortez'us viename savo konertų avėjo net Elton'as John'as, kuris buvo sudaręs sutartį su Nike ir skyrė vieną daina "savo geriems draugams iš Nike".

Dar vienas sprogimas įvyko 1994-aisiais, po filmo “Forestas Gumpas” išleidimo, kuriame pagrindinis veikėjas bėgiojo su Nike Cortez bateliais po Ameriką.

Nike Cortez batelius galima sieti su Los Andželo miesto – čia jie tapo itin populiarūs ir reprezentavo repo bei gatvės kultūrą. Taip pat šie kedai buvo vienas iš pagrindinių gangsterių ir gaujų aprangos atributų. Cortez'ai net buvo draudžiami kai kuriose mokyklose, nes avint juos buvo galima prisišaukti nemenkų nemalonumų.

Spalvingą istoriją išgyvenę kedai populiarūs išlieka iki šių dieną – tai vienas iš modelių, kurie jau paliko labai ryškų pėdsaką sneaker‘ių istorijoje! Batelių dizainas vis įgauna naujų formų ir spalvų bei atsinaujina bendradarbiaujant su tokiomis garsenybėmis kaip Maria Sharapova ar Kendrick'as Lamar'as.