Nesvarbu, esi profesionalas ar kamuolį rankose laikai retokai, krepšinio batelių pasirinkimas gali nulemti daug reikšmingų dalykų! Žaidžiant su netinkamais bateliais, laikui bėgant galima patirti įvairias traumas. Susipažink su svarbiais patarimais, kurie bus naudingi renkantis krepšinio kedus!

Pasirink tinkamą dydį - rekomenduojame pasilikti bent 0,5 centimetro, kad pėda galėtų judėti ir nebūtų visiškai suvaržyta. Prieš perkant kedus būtinai juos išbandyk parduotuvėje!

Ilgą laiką kedus buvo siūloma rinktis pagal žaidimo stilių ar poziciją. Dabar taikyti šias taisykles gana sunku – riba tarp gynėjų ir aukštaūgių avalynės pasirinkimo palaipsniui trinasi ir dažnai galingi krepšininkai renkasi žemo profilio kedus. Tai paspartino 2008-aisiais įvykęs lūžis, kai buvo išleisti žemo profilio Nike Zoom Kobe IV kedai, kurie tapo labai populiarūs. Vašingtono “Wizards” komandos podiatro, Howard’o Osterman’o teigimu, beveik pusė dabartinių NBA krepšininkųžaidžia su žemo profilio bateliais.

Žemo profilio krepšinio batelius iki šiol dažnai renkasi greiti gynėjai – Damian‘as Lillard‘as ar Paul‘as George‘as žaidžia su bateliais, kurie netrukdo laisvai judėti aikštėje. Tikėtina, kad pasirinkimą lemia tai, jog žemo profilio kedai gali būti net iki 20% lengvesni. Visada pasitaiko išimčių, pvz. Stephen‘as Curry žaidžia su aukšto modelio Under Armour kedais. Universaliam krepšininkui, pvz. Kevin‘ui Durant‘ui reikalingi stabilumą garantuojantys, bet tuo pačiu ir lengvi bateliai.

Dažnai kalbama apie krepšininkų patiriamas čiurnų traumas - britų sporto medicinos žurnalo tyrimo duomenimis, beveik pusė jų patiriama nusileidimų metu. Taip pat, diskutuojama apie krepšinio kedų profilio ryšį su tokiomis traumomis – jų kartais sunku išvengti žaidžiant net ir su geriausiais bateliais. Jau minėtas NBA čempionas Stephen‘as Curry, žaisdamas su aukšto profilio kedais, praėjusį sezoną čiurnos sužalojimus patyrė keturis kartus. Daug priklauso nuo krepšininko čiurnų stiprumo, pasiruošimo, ne vien nuo batelių – ypač tai svarbu neprofesionalams. Tam, kad apsaugoti savo čiurnas, patariama naudoti ir papildomas priemones – tvarstymo juostas ar įtvirtinti pėdą su elastiniais tvarsčiais arba įtvaru. Tokio pasiruošimo svarbą įrodo Detroito „Pistons“ komanda, kuri net baudžia savo žaidėjus, netvarstančius pėdų.

Virdžinijos universiteto profesorius Jay Hertel‘is mano, kad „nėra įrodymų, kad kažkurio profilio bateliai labiau apsaugotų čiurnas nuo traumų“. Jau nuo seno atliekama nemažai mokslinių tyrimų, kad išsiaiškinti kedų profilio ir čiurnų traumų ryšį. 1993 m. tyrime dalyvavę 622 koledžų krepšininkai nerado skirtumo tarp aukšto ir žemo profilio batelių įtakos traumoms. Toks pats rezultatas gautas ir 2001 m. tiriant daugiau nei 10 000 Australijos krepšinio žaidėjų bei 2008 m. tyrimas, kuriame dalyvavo 230 koledžų žaidėjų. Padidėjusios rizikos faktoriais buvo laikomi anksčiau patirti sužalojimai ar neatliekamas pėdų apšilimas. Krepšininkas turi įvertinti savo čiurnų stiprumą ir saugoti jas ne tik pasirinkdamas batelius. Pastebima, kad profesionalams batelių tipas turi mažesnę įtaką nei mėgėjams. Sportininkams kylančias problemas stengiasi identifikuoti ir patys gamintojai, kurie investuoja daug lėšų į tyrimus – pavyzdžiui Nike per pastaruosius 5 metus tam išleido daugiau nei 2,5 mlrd. JAV dolerių.

Svarbus ir avalynės ilgaamžiškumas - Amerikos sporto medicinos akademija profesionalams rekomenduoja keisti batelius kas mėnesį. Kasdien treniruotėms ir rungtynėms naudojama avalynė palaipsniui praranda savo savybes. Doug‘as McKeag, Indianos universiteto sporto medicinos direktorius, teigia, jog savo malonumui žaidžiantys žmonės traumas dažnai patiria būtent dėl šios priežasties. Tuo pačiu, suprantama, kad mėgėjas neatnaujins savo batelių kas mėnesį ar du.

Žaisi lauko aikštyne ar salėje? Bateliai dažnai būna skirti tam tikrai dangai. Iš minkštesnės gumos pagamintas padas yra labiau tinkamas žaidimui viduje, o iš kietesnės – lauko aikštelėje. Žaidžiant lauke su minkštesnio pado bateliais gali stigti sukibimo su pagrindu, tačiau galimas ir universalių, tiek vienai, tiek kitai dangai tinkančių kedų variantas.

Stilius ir išvaizda neturėtų būti lemiamas veiksnys tavo sprendimui – svarbiausia batelių funkcionalumas. Taip pat nepamiršk, kad jeigu tavo pėdos turi specialių poreikių – neignoruok to ir tinkamai jomis pasirūpink! Puikus to pavyzdys – James’as Harden’as, kuris žaidė su savo vardiniais batelias Harden vol. 1, kurie tinkami ir plokščią pėdą turintiems krepšininkams.

Taigi, rinkdamasis krepšinio batelius atsižvelk į savo pėdas ir individualius poreikius ir, žinoma, nepamiršk papildomos apsaugos – visada apšildyk ir įtvirtink jas!  

 

Krepšinio kedus pasirink iš visame pasaulyje įvertintų serijų!

Jordan Ultra FLy -
Nike Hyperdunk -
Nike Lebron -
Nike Kyrie -
Nike KD -
adidas Harden -