Nuo pat sukūrimo AF1 nėra tik bateliai - pirmiausia, jie pastatė svarbų ir nepamirštamą pamatą kedų istorijai. Ir kiekvieni prabėgę, dominavimu rinkoje pažymėti, metai tik pildo reikšmingų pasiekimų bagažą. Dar ilgai gyvuosianti "aukštų kedų su guminiu padu" (taip juos apdainavo reperis Nelly) legenda buvo kuriama ne uždarame rūsyje, o kartu su visu pasauliu ir prisijaukinus ne vieną kultūros rūšį. Pasižvalgykime po netikėtų posūkių kupiną Air Force 1 istoriją! 

Nike Air Force 1 kedai ➡ 

1982-aisiais Nike kompanija jau buvo nemenkai susipažinusi su bėgikų poreikiais ir tuo pačiu skynėsi kelią į kitų sporto šakų teritorijas - taip nuspręsta pasirūpinti ir krepšininkų pėdomis. Kurdamas Air Force 1 batelius, pagrindinis dizaineris Bruce‘as Kilgore‘as idėjų sėmėsi ir iš žygiams skirto bei Achilo sausgyslę saugančio Nike Approach modelio. Tuo pačiu dizaineris norėjo ir naujovių - ypač taip krepšinio aikštėje svarbiame kedų sukibime. Tuo metu didžioji dauguma kedų, su kuriais rungtyniavo NBA lygos krepšininkai, turėjo tradicinį eglutės raštą. Ji Kilgore'as pakeitė apskritimų raštu - buvo galvojama, jog jis padės po krepšiu besistūmdantiems aukštaūgiams. 

Nike Air Force 1 kedus avėjo 6 NBA lygos krepšininkai - Moses'as Malone'as, Michael'as Cooper'is, Mychal'as Thompson'as, Jamal'as Wilkes'as, Bobby Jones'as ir Calvin'as Natt'as. Ši kompanija buvo vadinama "Original Six", o svarbiausiu laikytas Malone'as tiesiog spindėjo - avėdamas AF1 jis kartu su Filadelfijos „76ers“ 1983-aisiais net tapo NBA čempionu. 

1983-aisiais pasaulį išvydo ir žemo profilio Air Force 1 versija. 1984-ieji žymėjo galimą serijos pabaigą - Nike planavo nebetęsti Air Force 1 kedų gamybos, tačiau dėka Baltimorėje veikusių perpardavinėtojų “Color of the Month Club" serija gyvavo. AF1 poreikis buvo didžiulis - daugybė žmonių iš įvairiausių JAV vietų plūdo į rytus tam, kad gautų kedus. Už išgelbėtą seriją šiam miestui dėkojama iki šiol - 2017-aisiais buvo švenčiamas serijos 35 metų jubiliejus, o Baltimorės gatves papuošė specialūs, šiai istorijai paminėti skirti, komiksai ir net suoliukai su užrašu "Baltimorė. Geriausias miestas Amerikoje. Po velnių, jūs išsaugojote Air Force 1."

Taip tapo tikru tramplinu labai rimtam šuoliui. Augo versijų, spalvų, modelių skaičius - sparčiai didėjo ir šiuo virusu užsikrėtusių žmonių skaičius visame pasaulyje. Air Force buvo leidžiami tik vyrams, tačiau 1997 garsi reperė Missy Elliott pasiuntė labai aiškų signalą - savo albumo "Supa Dupa Fly" viršelio nuotraukai ji pozavo avėdama būtent Nike Air Force 1. 2001-aisiais Nike pagaliau į tai sureagavo ir pradėjo gaminti moteriškų dydžių kedus, taip dar labiau įtvirtindami savo pozicijas gatvės stiliaus viršūnėje.

2002-aisiais kedai sulaukė net specialios dainos - odę gatvės stiliaus kultūrą sprogdinantiems Air Force 1 kedams skyrė reperis Nelly. "Air Force Ones" net buvo pasiekusi Jungtinių Valstijų Billboard Hot 100-uko trečiąją vietą. Panašiu būdu 25-ąjį AF1 jubiliejų paminėjo ir garsusis Kanye. Jis kartu su Nas ir KRS-ONE viešpataujantiems Nike kedams skirtą kūrinį "Classic (Better Than I've Ever Been)" gyvai atliko jubiliejaus vakarėlyje, kurį tiesiogiai transliavo MTV.

Gatvėse vienvaldystę išgyvenę kedai buvo mėgstami ir šios eros krepšinio gigantų - su jais aikštėje esame matę net patį Kobe. Dar vienas, ypatingai šiuos batelius mėgęs, krepšininkas buvo NBA legenda ir blogiukas iš Detroito - Rasheed'as Wallace'as.

Kai jau atrodydavo, jog AF1 kedai pasiekė viršūnę, Nike atrasdavo naujų būdų šią seriją pakelti į dar vienas aukštumas. Naujos medžiagos, ekstravagantiškos detalės ir nematytas siluetas - dizaineriai tarsi dailininkai, Air Force 1 drobę kaskart papildydavo dar nematytais akcentais ir panašu, jog tai tęsis dar ilgai!

Svarbią reikšmę AF1 sėkmei turėjo ir iki šiol turi bendradarbiavimas. Būtent dirbant su kitomis kompanijomis ar mados dizaineriais gimė daugybę neeilinių versijų, kurių skaičius jau senokai viršijo 2000.

Galime tik stebėti ir laukti, kur toliau suks ši įspūdinga gatvės, o dabar jau ir mados, karaliaus kelionė! 

Nike Air Force 1 kedai ➡