Prieš keletą dieną startavo renginys, kuris iki pat Kalėdų bus dėmesio centre. Žinoma, kalbu apie FIFA pasaulio futbolo čempionatą, sulaukiantį pačių įvairiausių reakcijų – nuo pašaipų iš sufabrikuotų žiūrovų skaičių stadionuose iki aistringo mylimos rinktinės palaikymo. Bet kokiu atveju, abejingų futbolui šiuo metu rasti būtų sudėtinga. Ir kuo toliau, tuo bus tik įdomiau.

Įdomių akcentų Katare vykstančioje futbolo fiestoje randama ne tik aikštėje, bet ir šalia jos. Šį kartą mūsų dėmesys krypsta į JAV futbolo rinktinės trenerį Gregg‘ą Berhalter‘į, kurio komanda pirmadienį turnyrą pradėjo įtemptomis rungtynėmis su Velsu. Esu įsitikinęs, jog šį mačą stebėję sneakerhead‘ai turėjo laukti, kol kameros nukryps į JAV trenerį. Na, gal tiksliau į jo kedus. Pasaulio čempionato startui treneris pasirinko tikrą perlą – viešai dar neišleistus A Ma Maniere x Air Jordan 4. Pasirodo, jog Berhalter’is – tikrų tikriausias sneakerhead’as. Nepraleidau progos tuo pasidomėti giliau.

Vaikystėje Gregg’as su nekantrumu laukdavo, kol jo batai pasieks tokią būseną, kai jau bus visiškai netinkami avėti. Pratrintos skylės, nudėvėti padai ar suplyšusi oda – visa tai reikšdavo, jog jis turės naujus batus. Tokios dienos jis laukdavo, kaip gimtadienio. Gal net labiau. „Naujos poros batų tėvai man ir broliui nepirkdavo tol, kol nesunešiodavome senųjų, todėl darydavome viską, kad tik greičiau gautume progą įsigyti naujus kedus“ – vaikystę prisiminė JAV rinktinės treneris. Dažnai abu broliai tiesiog užsukdavo į parduotuvę ir nenuleisdami akių nuo lentynose išdėliotų kedų ir svajodavo, jog visi priklauso jiems.

Dabar, būdamas 49-ių, treneris pripažįsta, jog augo auksiniais laikais. Jam būnant 11-os pasaulį išvydo pirmieji Air Jordan kedai, 16-os – Reebok Pump, taip pat Gregg‘as žavėjosi Run DMC ir adidas Superstar fenomenu. „Mano jaunystės metu vyko tikra kedų revoliucija ir pasaulis matė, kaip gimsta legendiniai Air Jordan, Air Force 1 ar Superstar. Žmonės turėjo daugybę priežasčių eiti į parduotuves“ – prisiminimais dalinosi Berhalter‘is.

Dažnu atveju vaikystės manijos kažkuriame etape pradingsta ir lieka tik prisiminimu, tačiau tik ne Gregg‘o gyvenime. Jo meilė kedams laikui bėgant tik stiprėja ir sunku būtų rasti kitą tokį pasikausčiusį sneakerhead‘ą futbolo pasaulyje. Dažnai trenerį galima išvysti su itin reto modelio Nike ar Air Jordan batais, visai kaip ir pirmosiose JAV rinktinės rungtynėse pasaulio čempionate. Pasirodo, jog viskas – dar prieš akis. Gregg‘as kiekvienose nacionalinės komandos rungtynėse avi vis kitus sneaker‘ius ir aiškiai pasakė, jog į Katarą atsivežė septynias poras batų. Ką treneris turi omenyje, turbūt nėra sunku suprasti.

Kaip treneris pasirenka kedus rungtynėms? Konkretaus atsakymo nežino net ir jis pats. „Tai tikrai lemia tik jausmas. Jokių mokslinių formulių ar prietarų. Ką avėsiu nulemia tik tos dienos nuotaika“ – pasakojo JAV rinktinės treneris. Rinktis jis tikrai turi iš ko – Berhalter'is atskleidė, jog savo kolekcijoje turi daugiau nei 100 porų kedų.

Galingas startas su A Ma Maniere x Air Jordan 4 intriguoja. Jau netrukus pamatysime kokį kozirį Gregg’as Berhalter’is iš savo lagamino ištrauks sekančioms rungtynėms!